Paparan

Search This Blog

Tuesday, December 29, 2009

Ramalan adakah jadi kenyataan?

Rata-rata akhbar minggu ini memaparkan peristiwa yang hebat atau suka duka sepanjang tahun 2009. Bagi makalah yang berbentuk ekonomi menganalisis dasar, pakej, situasi dan data2 ekonomi sepanjang tahun 2009 dan ramalan tahun 2010.

Akhbar ekonomi mingguan yang sering menjadi tatapan ialah The Edge. Dengan jumlah lebaran dan kolum khas yang lebih banyak membacanya menjadi anda ingin jadi seorang ahli perniagaan. Sememangnya darah perniagaan memang sentiasa menggelegak dalam diri ...wait till it burst out one day..maybe pencen time...

Secara analisisnya saya dapati beberapa isu yang diketengahkan membincangkan tentang pemulihan yang sudah dirasai dengan pakej rangsangan yang telah dihamburkan oleh dunia yang berjumlah ratusan billion.

Suku tahun akhir ini kebanyakan negara asia menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan. Ramai ahli perniagaan, pengurus, ahli politik meramalkan ekonomi akan mula berkembang dengan rancak dan kenaikan gaji yang tidak berganjak akan berlaku peningkatan.

Kerancakan pembangunan ekonomi asia jelas kelihatan sekarang dan diramalkan akan terus berkembang sehingga for the next 50 years. Ramalan ini telahpun ditulis oleh Kishore Mahbubani dalam bukunya yang bertajuk "Can Asians Think" (masih dalam proses nak habis baca....baca skip2).

Alhamdulillah...namun semuanya bergantung kepada kebijaksanaan pakar ekonomi, ahli polotik dan rakyat dalam membantu negara keluar sepenuhnya daripada kegawatan ekonomi.

Sunday, December 27, 2009

Terbukti benar

Semalam idea mencurah2 bagai air terjun yang turun pada kelajuan yang tinggi. Try to save post...lamanya masa menunggu....bar hijau lansung tak bergerak....ni dok bandar la katakan Nilai...ada 2 IPTA dan 2 IPTS yang memang terkenal. Inticollege salah satu college yang terkenal dalam negara yang banyak menyediakan kursus A level dan persediaan keluar negara. Begitu juga dengan Nilai International college, USIM dan UIA. Kat Enstek juga ada beberapa pusat pengajian lain.

Apa jadi? terbukti benar...coverage very bad.....rumah saya tak ada landed line...Nilai area dalam kontrak dgn gomen negeri di kawal oleh Maxis...line tak ditambah kerana menyediakan cabel involve huge cost...so apa jadi...kami kena pakai broadband...dulu pernah pakai maxis...sangat lembab...

sekarang ada 4 broadband celcom...bil bulanan banyak....berbanding jika pakai landed line streamix dan pakai router...lebih jimat.

Apa lagi jika kat Sepang Gold Coast (Bagan lalang)..Resort house mewah dalam laut yang harganya tak mampu kita nak tengok pun...( sejuta lebih) dimiliki banyak oleh warga asing. Tentunya yang beli ramai saudagar2 dunia yang besar2. Jika saudagar mereka tak pakai burung lagi untuk send message or surat...for them every minute is priceless ..fail to send messege that mean you loss billion2 contract...

itu salah satu sebab why they choose to livein Singapore rather than our country. Even though, they see many potential here...very save country...suitable for family living.... but many things to think first...

so yesterday...no post...so the idea gone by the bad coverage.....

its prove..is it...syk tteleomunikasi kena bergabung dan sanggup tanggung cost utk membina cabel...jika tidak...cakap apa2 pun upgrade high speed...buat contract dgn company internet provider paling laju pun tak guna....

siapa susah ...kita dan anak2 kita...siapa malu....negara dan kita sebagai rakyatnya...

Thursday, December 24, 2009

Does School Different?

Apakah yang membezakan antara sesebuah sekolah dalam negara kita? Banyak ibu bapa berkata pencapaian akademik yang membezakan antara satu sekolah dengan sekolah yang lain. Ada pula guru berkata pelajar yang pandai dan tak pandai membezakan antara sekolah A dan sekolah B. Pihak KPM mengatakan yang membezakan antara sekolah2 ialah kemenjadian murid yang diukurberdasarkan pencapaian akdemik, kokurikulum dan ketrampilan serta kepemimpinan murid.

Memang banyak cabaran yang perlu dihadapi jika berada di sekolah yang kurang mencapai. Banyak suara-suara mula mengorek kelemahan demi kelemahan. Ada ibu bapa berkata cikgu2 tak pandai mengajar. Ada guru2 mendengus murid2 tak minat nak belajar. Pihak KPM mengatakan pengetua tak berperanan.

Memang menderita jiwa dan raga jika kita tak boleh buat apa2 dan hanya mampu melihat dan berdoa akan ada pihak yang sedar untuk berubah bergerak ke arah budaya kerja cemerlang dan berusaha membantu murid untuk cemerlang.

lagi menderita jika dikata murid2 jahat...dan cikgu tak tau nak ajar murid jadi baik....

Wednesday, December 23, 2009

Semester Baru

Kenyataan menteri pengajian tinggi yang mencadangkan semseter sekolah perlu berubah dan bermula pertengahan januari perlu dikaji secara holistik dan terperinci. Alasan yang diberikan adalah untuk menyesuaikan dengan semseter universiti luar negara yang memulakan semester baru pada bulan ogos dan menarik lebih ramai penuntut asing.

Memang tidak dinafikan kemasukan penuntut asing penting untuk meningkatkan rating universiti dlm negara, di samping menjana ekonomi dalam bidang Bussiness educational. Namun kepentingan rakyat perlu didahulukan, then baru pencapaian.

Saya fikir KPPM dan pegawai tertinggi di KPM adalah merupakan ahli akademik yang sangat bijak dan akan membuat keputusan dengan rasional. Banyak faktor yang perlu dilihat.

Kedudukan Geografi faktor yang utama. Angin monsun timur laut yang membawa hujan lebat ke daratan semenanjung bermula Nov-Mac yang menyebabkan beberapa negeri dilanda banjir akan menganggu kelancaran sesi persekolahan. Jika sesi persekolahan bermula lewat tentunya cuti akhir tahun juga akan dilewatkan sehingga disember.

Tahun ini cuti bermula 19/11. Jika mula sekolah katakan 15/1, bukankah awal Disember akan mula cuti. Kalender 2010 juga menunjukkan cuti akhir tahun bermula 20/11/2010.

Pada bulan nov ada negeri yang sudah mula dinaiki air dan sekolah lumpuh atau dijadikan pusat pemindahan. P&P anak akan terganggu dan nak tak nak murid2 akan dicutikan kerana sekolah dinaiki air. Ini akan merugikan pelajar kerana sukatan akan dikurangkan dan tentunya juga cuti akan jadi terlampau panjang.

Kita akan melihat 5 juta anak2 sekolah yang akan bermain-main di tepi longkang, melepak dan merempit. Akan lebih banyak gejala sosial berlaku dan anak2 dara akan lebih ramai hilang daranya. Peperiksaan SPM dan STPM pula akan sepenuhnya dimulakan Disember dan tentu akan lebih sukar pihak guru yang menjadi pengawas.

Negara manakah yang rakyatnya perlu diberi keutamaan lebih berbanding pelajar kita. Jika pun mereka bermula ogos bezanya hanya sebulan dengan negara kita yang bermula sesi pada julai. Bukan berniat untuk bersikap tidak wajar namun perkara ini perlu dikaji dengan sebaik mungkin.

Pasti ada banyak alternatif untuk selesaikan permasahan ini. Pihak universiti boleh menawarkan pelbagai kursus yang boleh dimanfaatkan oleh pelajar kita apabila mereka keluar ke pasaran kerja. Mungkin kemahiran berkomunikasi, Kemahiran interpersonal, kemahiran berbahasa, atau pelbagai lagi skill yang boleh difikirkan oleh bijak pandai. Kursus tersebut adalah kursus wajib yang perlu dihadiri oleh pelajar dalam negara sahaja dan dikira sebagai bonus mark.

Apa2 pun saya yang menurut perintah

Kepemimpinan Superb

Saya menjadi sangat teruja jika membaca kisah kejayaan pemimpin organisasi di dunia. Di negara kita juga ada banyak kisah kejayaan yang menarik untuk diterokai salah satunya seperti Datin Freida Pilus yang telah dinobatkan oleh Ernst & Young sebagai usahawan wanita bagi tahun 2009.

Terkenang kembali pertemuan pertama imperson dengan Datin Freida semasa AGM Pertubuhan Kepemimpinan Pendidikan di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu saya melihat beliau seorang yang sangat merendah diri. Dalam ucapan ringkasnya beliau sering menyebut dengan bangga bahawa dirinya adalah seorang guru. Dari seorang ibu yang inginkan pendidikan terbaik untuk anaknya,beliau telah memulakan sekolah Cempaka di sebuah bungalow 25 tahun yang lalu. Pada masa itu beliaulah cikgu, tukang kebun, driver, tukang masak dan segala2nya. Sekarang kita melihat beliau dengan senyum bangga berkat usaha gigihnya, anak2 dan keluarganya menjadikan Sekolah Cempaka sebagai sebuah salah sekolah terbaik di Malaysia dan dapat bersaing setanding dengan sekolah di luar negara. Kata2 beliau yang saya cukup gemari ialah "Kita harus mendidik anak2 dengan cara kita, budaya kita dan tidak perlu terlampau mencedok apa yang ada di barat dan pastinya kita akan berjaya"

(Artikel ini adalah hasil pertemuan bersama Datin Frieda Pilus)

Satu lagi kisah yang saya ingin kongsi ialah mengenai wanita biasa seperti Mary McDowell yang memulakan kerjayanya dengan Compact ( sekarang telah dibeli oleh HP)17 tahun yang lalu (1986)pada umur 21 tahun. Anak kepada jurutera dan guru sains ini ingin meneruskan kerjayanya dalam bidang undang2 apabila telah menyambung di sekolah undang2 setelah mengikuti ijazah sains komputer. Namun darah sains mengalir dalam dirinya. Pengalaman bersama compact memberikan beliau cukup keyakinan untuk ditawarkan oleh Nokia sebagai Executivenvice president and chief development officer. Beliau merupakan kelahiran USA dan bukan kelaziman Nokia untuk menawarkan satu jawatan yang tinggi disyarikatnya melainkan rakyat negaranya sendiri iaitu Finland. Sasaran Board of executif yang mana hanya Mary sahaja wanita dalam membangunkan E-Seris untuk meningkatkan penggunaan mobile internet phone sebanyak 1 billion. Apa yang menarik ialah bagi beliau mobile phone bukan lagi milik orang berada. Petani miskin di India dan Indonesia juga khalayak di China akan mendapat manfaat daripadanya. Bagi beliau ada 3 prinsip kejayaan pengurusannya iaitu:

1. Mendekati pelanggan
2. Pasukan yang di bina mempunyai kekuatan dan personaliti yang pelbagai
3. Pragmatik

Kata2 beliau yang impress me ialah " If you don't have a passion for what your company makes, then you are in the wrong job"

(Artikel ini saya baca dan diolah sendiri daripada The Edge ruangan Manager @ Work 21 Dis, ms6)

Tuesday, December 22, 2009

DUIT

Ada lirik lagu "Duit2 dimana kau duit", juga "aku nak kahwin tapi duit tak ada". Besar penangan duit ni.Ada pemceramah yang berceramah untuk pelajar sekolah menggunakan singkatan duit bagi menarik minat pelajar mendengar.Katanya untuk cemerlang perlu ada duit iaitu:

D - Doa
U - Usaha
i - Istiqamah
T - Tekun

Anak2 digula2kan dengan duit. Pelajar sekolah hari ini sibuk bekerja nak duit, sampai hilang matlamat sebenar.Ari ni habis SPM besok pergi pejabat sekolah nak minta sijil berhenti sbb nak mohon kerja. Pelajar2 universiti juga buat parttime nak cari duit lebih. Ekskutif, doktor, guru dan pelbagai pegawai sama ada yang baru yang baru sign kontrak kerja atau pun dah senior buat direct selling atau online bussiness atau insurans sebab digula2kan dengan duit dan kereta mewah.

Kerana duit manusia jadi tamak. Kerana duit manusia tak bersyukur dengan apa yang ada. Kerana duit pegawai dan eksekutif makan rasuah. Kerana duit ahli politik bertelagah berebut projek. Kerana duit bangunan runtuh sana-sini sebab nak untung lebih. Bini dah tuntut hadiah harijadi intan berlian, kereta mewah dan percutian luar negeri five star. Anak2 nak ada kereta sendiri, gaya hebat dan belajar di universiti dikenali.

Kerana duit kes demi kes digali dari dulu berkajang2 senarai kes dihakimi. Kerana duit banyak pegawai kerajaan dan eksekutif kena bersara awal, masuk kadang besi berpisah anak bini.

Kerana duit dah ramai peminta sedekah jalanan. Kerana duit pendatang asing tak muat pusat tahanan. Kerana duit banyak kedai dah jadi milik luaran. Singgahlah kat chow kit atau Nilai 3..atau pun pasar wakaf che yeh banyak kedai dah dimiliki warga asing. Duit dijana oleh siapa?

YES (Year end sale) ...datangkan duit kepada orang asing. Ibu2 ayah2 usah sibuk sangat cari duit anak2 di rumah juga harus di tilik. Jangan sampai lupa kepada PEMILIK. Nak kisahkan duit memang tah habis.

Amanah tu untuk orang yang kerjanya tak libatkan duit...Anda kerja di mana? jika banyak kira duit ..jaga2 usah anda pun terpalit...

Monday, December 21, 2009

APA ITU GELAGAT ORGANISASI (OB)?

Pertanyaan saudara Keli dalam ruangan sembang mengingatkan saya kepada perjanjian yang saya buat dengan seorang pensyarah OB in Education di Institut Pengajian Kepengetuaan, Universiti Malaya yang sangat dikagumi semangat dan ketokohannya dalam dunia pendidikan negara. Prof. Datuk Dr Hussein Hj Ahmad saya ada perjanjian dengan Datuk Jan 2010 saya akan kembali dengan proposal Phd. Pertanyaan saudara telah menghidupkan kembali semangat saya yang mula bercelaru bagaimana nak memulakan penulisan proposal ini di samping menjalankan taggungjawab mendidik dan membangunkan anak bangsa yang semakin hari semakin banyak cabarannya.

Secara umumnya, menurut (Robbins, 2000) gelagat organisasi ialah satu bidang kajian yang menyelidiki tiga penentu gelagat di dalam organisasi iaitu individu, kumpulan dan struktur. Di samping itu juga, OB akan menggunakan segala pengetahuan mengenai individu, kumpulan dan kesan struktur ke atas gelagat dengan tujuan agar organisasi dapat beroperasi dengan lebih cekap dan berkesan.

Siapakah yang perlu mengkaji OB? Tentunya pengurus atau pemimpin bagi sesuatu organisasi. Apakah pula organisasi? Organisasi merupakan satu unit sosial yang dikendalikan oleh dua orang atau lebih, di mana unit ini relatifnya berfungsi secara berterusan unntuk mencapai matlamat tertentu.

Oleh yang demikian, pengurus sesebuah organisasi yang mempunyai fungsi pengurusan PODC (Plan, Do, diract and control) akan mengkaji setiap gelagat atau tingkah laku individu (pekerja), kumpulan dan strukktur yang ada di dalam organisasi tersebut dalam usaha mencapai matlamat pihak pengurusan.

Hal ini demikian kerana, OB akan memberi kesan kepada pencapaian matlamat sesebuah organisasi. Literatur mendapati empat pembolehubah tahap individu yang sering dikaji iaitu ciri-ciri biografi, kebolehan, personaliti dan pembelajaran. Kesemua pembolehubah ini adalah berkaitan dan didapati memberi kesan kepada produktiviti pekerja, ketidakhadiran, penukaran pekerja dan kepuasan.

Sementara itu, gelagat kumpulan di dalam organisasi seringkali dilihat sama ada kumpulan formal atau kumpulan tidak formal. Kedua2 kumpulan ini memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan jatuh bangunnya sesebuah organisasi.

Berkaitan dengan itu juga, struktur orgnisasi dimaksudkan sebagai tugas yang dibahagikan, dikumpulkan dan diselaraskan secara rasmi. Pengurus akan mempertimbangkan serta mengambil perhatian elemen-elemen berikut apabila merekabentuk sesuatu struktur organisasi dalam usaha untuk mencapai matlamat pihak pengurusan. Elemen2 tersebut ialah pengkhususan kerja, pembentukan jabatan, rantaian arahan, jarak kawalan kuasa, pemusatan dan pengagihan kuasa dan formalisasi.

Kesimpulannya pengurus dan pemimpin yang sentiasa mempunyai visi dan misi untuk mencapai matlamat dan membawa organisasi ke tahap yang lebih cemerlang dan berprstasi tinggi akan mengkaji ketiga-tiga elemen OB apabila membuat sesuatu keputusan, menjalankan tanggungjawab dan peranan pengurusan dan kepemimpina organisasi.

Namun demikian, organisasi yang berbeza akan mengkaji setiap individu, kumpulan dan struktur yang berbeza.

Rujukan: Robbins, (2000). Gelagat Organisasi Edisi ke 8. Terjemahan oleh Abdul Razak Ibrahim dan Ainin Sulaiman. Prentice Hall. (cara penulisan rujukan ini tidak mengikut format yang sebenar).

Kembali kesekolah

Dua minggu lagi nak mula sekolah, tapi rasanya macam minggu ni yang mula. Entah apa la yang buat ku sibuk sangat rasanya banyak kerja yang belum selesai lagi ni. Khamis ni nak mesyuarat kali pertama, kenapa macam risau je hati...dulu2 sibuk jugak tapi tak le risau macam ni.
Ok tarik nafas...senaraikan semua kerja dan lihat satu persatu apa lagi yang belum settle...

Sunday, December 20, 2009

YB Tak makan saman

Era politik tanahair hari ini memang amat mencabar. Untuk menjadi ahli politik saya fikir seseorang itu bukan sahaja perlu bijak (nak fikir projek) tetapi juga 'banyak buah kilas' (nak jawab sidang parlimen dan wartawan) , harus alim (nak tangkis sihir) dan hensom (nak kahwin artis)...jika tak cukup hensom perlu booking SPA untuk ambil kelas grooming dan hitamkan rambut.

Jadi PM lagi mencabar...sebab apa YB nak tentang terang2an kut kena tindakan. Jadi menentang secara diam dengan tak hadir sidang dewan. Saya fikir YB2 semua dah tahu kesan jika tak hadir.

Jika parlimen dibubarkan lagi banyak impak 'giler' kepada politik, ekonomi dan sosial negara...

Berdoa akan ada "Ang to save the world"...yahudi telah mentarbiahkan pemikiran dan jiwa anak2 kita...atau Ben10 to save the world...atau ultaraman to save the world...ibu dan ayah kena sentiasa menerangkan agar anak2 tidak taksub dengan hero kartun mereka...

tapi negara kita...siapa yang akan save our future????

Friday, December 18, 2009

NKRA - BIDANG KEBERHASILAN UTAMA NEGARA


Bertempat di Pusat Konvensyen Sunway Piramyd telah berlangsung Open Day bagi NKRA. Open day ini telah berjalan selama dua hari iaitu pada 17 Dis untuk Badan Kerajaan dan 18 Dis bagi NGO dan swasta. Semalam saya telah menggantikan pengetua ke satu sesi perjumpaan bersama Pengarah JPNS di Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya. Pengarah telah memperjelaskan mengenai persediaan menghadapi sesi persekolahan 2010 dan juga NKRA. Berkunjung ke Hari Terbuka NKRA kita akan lihat perbezaannya first impression bukan lagi macam pameran pejabat kerajaan biasa...nampak lebih eksklusif dan well organized.

Pada April 2009 yang lalu, PM telah melancarkan Program Transformasi Kerajaan yang membawa kepada pembentukan NKRA untuk memandu, melaksanakan dan menghasilkan kejayaannya. Enam bidang NKRA telah diberi fokus iaitu :

1. Memudahkan akses kepada pendidikan
2. Mempertingkatkan kualiti sistem pengangkutan awam kota
3. Membasmi rasuah
4. Mengurangkan kadar jenayah
5. Mempertingkatkan infrastruktur asas luar bandar
6. Mempertingkatkan hidup keluarga berpendapatan rendah

Sub - NKRA bagi bidang pendidikan ialah

i. Pra sekolah
ii. Literacy and numeracy screaning (LINUS)
iii. Mengenalpasti 100 buah sekolah berprestasi tinggi
iv. New Deal Pegetua / Guru Besar (AKUJANJI)

Fokus bagi pendidikan ialah Keupayaan dan kualiti pendidikan untuk semua. Bagi memastikan kejayaan bidang pendidikan KPM akan mengutamakan kualiti kepemimpinan pengetua dan kualiti guru.

Akujanji Pengetua/GB untuk memastikan pencapaian akademik meningkat dan bergerak ke arah sekolah berprestasi tinggi. Jika berjaya akan di beri ganjaran. Sebaliknya pengetua/GB akan diberi bimbingan oleh IAB dan jika masih tidak perform akan dipindahkan ke Kementerian/JPN/PPD. Sementara guru yang tidak perform akan dibimbing oleh IPG.

Sekolah akan diratekan kepada sekolah Amanah (Trust School), Sekolah Berprestasi tinggi dan masih meneruskan sekolah Kluster dan sekolah harapan negara. Rating sekolah akan berdasarkan kepada 30 % skpm dan 70% pencapaian akademik dengan mengutamakan SPM diikuti PMR.

Menurut Datuk Ideris Jalal seramai 250 orang telah terlibat dalam ke enam2 makmal yang terdiri dari the best intelligent person di dalam bidang masing-masing. Pendidikan telah diketuai oleh TKP Operasi iaitu Dato' Noor Rezan Bapoo.

Maklumat mengenai NKRA ini akan disebarkan kepada orang awam dan pengetua/GB di sekolah pada akhir febuari. Workshop hari ini adalah untuk mendapat maklum balas mengenai aspek2 yang telah dibentangkan oleh setiap bidang dan kementerian.

Memetik kata2 pengarah JPN Selangor "Saya berharap pengetua/GB tidak akan bersikap skeptikel atau sinis dalam menerima transformasi ini, kita semua harus bersikap positif dan berusaha untuk mencapai KPI yang telah disasarkan". Sementara itu, Datuk Seri Ideris Jalal petang tadi sebagai berkata "Kita sering melihat dengan sedihnya setiap pintu yang tertutup, sedangkan ada pintu yang terbuka dan mempunyai banyak peluang untuk kita berubah dan bergerak ke arah sesuatu yanglebih baik, mari lah kita bersama-sama berusaha untuk merealisasikannya"

Namun kita selalunya lambat bertindak dan sukar untuk mengintai peluang malahan merungut serta mencari setiap kelemahan yang ada.

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah

Alhamdulillah kerana masih dapat menikmati nyawa yang dianugerah Allah hingga saat ini. Berakhirnya asar petang tadi menandakan sudah bertambah umur setahun lagi. Suami mengingatkan untuk mengajak anak2 membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun. Selepas maghrib mengaji quran bersama2.

Ya Allah ...mudah2an tahun ini engkau murahkan rezeki kami, panjangkan umur kami agar dapat beribadat kepada mu, lepaskanlah kami dari bebanan hutang, matikan kami dalam iman, lapangkan kubur kami, mudahkan titian sirat kami dan tempatkan bersama orang2 yang Soleh.

Ya Allah jadikan kami ibu bapa yang tidak menyusahkan anak2 kami. Jadikanlah anak2 kami ..anak2 yag menenangkan jiwa kami dan anak2 soleh yang mendoakan kami bila sudah tiada lagi.

Ya Allah pertemukan jodoh anak2 kami dengan orang soleh. Jadikanlah kami insan yang memberikan manfaat kepada umat mu, agamamu dan makhluk mu..

Amin ya rabbal alamin.

Tuesday, December 15, 2009

Mari membaca

Tadi kat pejabat di minta tt surat claim kaunselor. Kena la semak dulu betul ke tuntutan. Dok belek2 surat tu terbaca satu surat mesyuarat yang baru dihadiri minggu ini.

Suratnya berkenaan dengan latihan dalaman yang diadakan di sekolah akan diganti dengan pembacaan buku. Menurut surat tersebut hasil mesyuarat yang dipengerusikan oleh Tan Sri KSU telah memutuskan agar latihan guru di sekolah akan digantikan dengan pembacaan buku. Sebuah buku bersamaan dengan satu hari. Masih wajib tujuh hari.

Oleh itu untuk tahun 2010 semua guru diwajibkan untuk membaca 7 buah buku bersamaan dengan 7 hari kursus. Bagaimana bentuk pelaksanaan mungkin dibincangkan di dalam mesyuarat agaknya. Kalau ckgu dikehendaki menyediakan sinopsis dan dibentangkan agaknya berapa lama masa digunakan untuk menghabiskan guru seramai 100 orang (andaian) bagi sesebuah sekolah.

Bergantung kepada kebijaksanaan pengetua dan PKP untuk menyusun jadual tersebut. Apa yang pasti tak ada lagi LADAP dan boleh membaca di rumah. Persoalannya nak ke cikgu2 baca dan buat sinopsis buku? tunggu dan lihat...

Sudah terantuk baru terngadah

Hari ini pemimpin kerajaan sudah mula bercakap cerita yang sebenarnya. Tidak guna menyembunyikan kesengsaraan yang dihadapi negara akibat penguncupan ekonomi.

Bercerita dengan orang kampung tentang kerajaan kebajikan. Memberi sebanyak mungkin bantuan tidak mengajar rakyat untuk berdikari dan melepaskan diri dari kemelut kegawatan ekonomi. Apa yang rakyat mahu ialah kerajaan menyatakan duduk perkara yang sebenarnya dan bagaimana caranya kita bersama-sama untuk menangani masalah ekonomi secara bersama. Namun bercakap benar bimbang sokongan akan beralih arah.

Timbalan Menteri Kewangan kedua didapati berkata semasa seminar economic outlook last tuesday " semenjak sedekad yang lalu ekonomi negara kita berada dalam keadaan yang stagnating.Kita sebenarnya sudah hilang daya saing untuk kekal sebagai peneraju ekonomi utama dunia di dalam beberapa sektor yang dahulunyya kita terajui. Pelaburan asing juga semakin merosot".

Hal ini demikian kerana kita sememangnya sudah hilang persaingan jika dibandingkan dengan negara serantau. Pelabur asing sudah mula beralih ke Thailand, Indonesia, Vietnam dan China semenjak sedekad yang lalu.

Bank Dunia telah memberi amaran kepada Malaysia akan hal ini. Negara walaupun menyumbang kepada eksport produk berteknologi tinggi tetapi itu tidak menggambarkan suatu inovasi danteknologi yang dihasilkan negara kerana kita hanya terlibat dari segi pemasangan dan bukan penciptaan.

Malaysia disarankan untuk melahirkan graduan yang berkemahiran teknologi tinggi, mengurangkan rasuah, membawa rakyat keluar dari zon selesa (sedar diri), dan masalah utama ialah pegawai kerajaan adalah juga ahli politik yang hanya berfikir untuk jangka pendek bagi meraih undi dan bukannya aspek jangka panjang bagi kepentingan ekonomi negara.

(dipetik dari The Edge 7 Dis 2009, oleh Anna Taing)

Monday, December 14, 2009

Suratan Takdir

Menyoroti kisah pengantin tiga jam amat memilukan. Hasrat untuk membina impian di dalam istana cinta tidak kesampaian. Melihat kepada keadaan kereta yang remuk redam tidak hairanlah isi daging mangsa berkecai. Khabarnya mengejar solat jumaat, tapi ajal maut yang menghambat. Jika umur masih panjang tentunya reda solat jumaat di mana pun, kerana di Malaysia memang kaya dengan masjid. Namun itu lah dikatakan ajal sudah tiba. Membawa kereta hanyalah penyebab kepada kematian.

Alfatihah untuk semua mangsa dan Innalillah untuk keluarga si mati dan pengantin perempuan. Setiap musibah ajal maut adalah ketentuan Allah dan iktibar untuk yang hidup.

Ke mana nak di kejar dengan membawa kereta dengan laju...jika cepat sampai pun bezanya 15-20 minit saja dengan orang lain. Dalam perjalanan pulang ke nilai...seram melihat kereta yang dipandu kaum lelaki. Tanpa mengira selekoh maut atau mendaki bukit...sikap tidak sabar dilihat hampir membawa musibah. Bawa dengan kelajuan 100 ke 120 dikira cukup laju untuk jalan kampung...tapi mereka lagi laju..potong jangan tak potong...tambahan pula tengok orang pompuan bawak..lagi mereka perleceh...tak macho la kalu mengekor pompuan...

terjun le luncai...

Sunday, December 13, 2009

Gelora irama

Suara mu mengaum gagah
menghempas diri mu ke bibir pantai
memuntahkan apa saja isi perut mu
kayu, kelapa ...sampah sarap
hanyut di bawa arus laut mu

Anak-anak girang bermain melawan gagah mu
ibu-ibu menjerit memanggil gerun
ayah mengekori setiap gerak
bimbang diri mu hilang kawalan
membawa pergi anak-anak girang

Ku tarik nafas dalam
cuba memahami bahasa ganas mu
Allah punya kuasa segala
setaip tengkujuh ada hikmat Mu
Umat mu pasrah takdir berlalu

Sepetang di pantai irama ...

Saturday, December 12, 2009

Jauh beringat...dekat...cuai la pulak...

hu..hu..sedih betul...dari Nilai balik ke KB tak de pulak berlaku apa2 alhamdulillah semua ok. nak g cuci kereta yang berdebu sangat kat selang dua buah rumah je..alih-alih masuk longkang...

apa lagi tercabut sebelah bumper...sedih betul...

agaknya penat sangat...tak perati betul2...nasib pomen kat rumah murah je...pasang klip bumper semula..cuma RM50...kalau kat KL tak tau berapa mereka caj mungkin ratus2....

tapi ada le sikit calar kat bumper...kenapa cuai sangat ni???

Thursday, December 10, 2009

Cristalize...

Perjalanan ke kb alhamdulillah mulanya dalam kelajuan yang santai. Dari Nilai Jam 1.00 tgh singgah di Raub luangkan masa solat dan makan. Singgah di Gua Musang anak2 nak ke tandas dan Kuala Krai untuk makan malam. Si zammil kalau tak diisi perutnya pening le...macam2. Kami balik berempat beranak. Kak in tinggal kat rumah sebab ada tiusyen boleh le jaga abah..

Sampai kat Pasir pekan jam 9.00 malam. Kepala dah berdenyut...cari ubat le..tertinggal la pulak.
Besoknya 9/12 (rabu) selepas beli nasi pagi, bawa ma jumpa Dr untuk apptment bagi persediaan operation mata. Bila ma kata nak operation mata...alhamdulillah dah lama memujuk dan berdoa sehingga dua tahun baru sekarang dia ada keberanian nak buatnya...agaknya mata langsung dah tak nampak dan asyik jatuh je...

Bila jumpa Dr. puas nak jelaskan yang operation tak dapat dijalankan kerana ma masih ada masalah jantung yang agak lemah. Dalam diri ma memang tak percayakan Dr..kalau cerita pasal hospital mesti yang negatif je..tak ada yang cerita gembira...atau sembuh...selesai dah jam 3.30 ptg adoi..kepala lagi kuat berdenyut..rasa loya dan nak muntah tapi tahankan diri...nak singgah cari ubat dah tak larat nak tempuh jem...

Hari ni 10/12 bawa ma untuk jumpa Pakar mata. "Ma ari ni kito g awal sikit deh...kut buleh balik awal"...awal tak awal jam 9.00 gak baru sampai...urusan mata lagi banyak stepnya..bila dah dapat jumpa Dr mata...baca report dari pakar perubatan...dah sah Dr tak berani nak buat operation mata mak....tapi Dr refer jugak kat pakar bius untuk lihat he's opinion...so bawak mak naik tingkat 1 anes clinic....Hospital KB masih guna kertas ..rasanya dah tiba masa gunakan sistem ICT untuk rekodkan maklumat pesakit supaya proses dan urusan lebih cepat....dan tidak mengelirukan pesakit dan keluarga...

Jawapan Dr Bius sama...kena ikut nasihat Pakar perubatan....kena stabilkan jantung, paras gula dan tekanan darah tinggi mak baru boleh set semula date untuk operation...selesai jam 3.00 petang...kepala dah nak pecah...rasa nak korek biji mata...balik antar mak...beri mak makan dan ajak anak keluar cari ubat...alhamdulillah lega kepala...

tapi ....orang yang makin tua...dah cristalize..apa kita cakap pun susah nak diterima....Mudah2an Allah permudahkan urusan pembedahan mak..kesian langsung dah tak nampak...jiwa pun mudah tersentuh.....

kita yang masih muda ni kena hargai kesihatan....jangan sampai kena kencing manis....

Monday, December 7, 2009

Apa nak di kata

Pagi ni se awal jam 6.55 pagi keluar untuk menghadiri mesyuarat pengurusan HEM di HICT, Klang Parade. On the way jemput Kak Min PK HEM SMK Sg. Rawang yang telah berjanji nak jadi teman bualan dalam perjalanan ke sana. Oleh kerana dah survey semalam tak da le gundah gulana kut tak jumpa tempat mesyuarat.

Kami sampai tepat jam 8.00 pagi mengikut surat jemputan. Kami adalah zon A dari daerah Sepang, Kuala langat, Kelang dan Petaling Perdana. Besok dan lusa untuk zon B dan Zon C bagi seluruh sekolah negeri selangor.

Melihat kepada slot dalam tentatif program pengisian adalah sama dengan kursus yang telah dihadiri di Pangkor sebelum cuti yang lepas. Penceramahnya sudah tentu yang sama mengikut bidang pengurusan HEM dan juga slaidnya juga sama. Cuma yang bezanya kali pwpoint dibukukan tapi bahan yang sama juga. Alasannya juga adalah budget yang perlu dihabiskan.

Tapi dari taklimat yang diberi 50% peruntukan kebajikan untuk tahun hadapan akan dikurangkan termasuk peruntukan untuk asrama harian. Kemungkinan KWAMP, bantuan pakaian seragam, Skim baucer tusyen akan dihentikan, sementara RIMUP akan ditukar nama dan diletak di bawah Koko.

Mesyuarat dan kursus untuk tahun hadapan juga akan dikurangkan dan mungkin tiada langsung...
Kewangan negara memang mendesak ..berdoa sajalah ekonomi akan pulih...namun siapa punya kuasa untuk memulihkan ekonomi negara??? Jika politik semakin goyah...pelabur semakin lari keluar penjanaan pendapatan makin berkurangan...pengangguran kan bertambah...ramai ibu bapa yang tidak bekerja dan hilang sumber pendapatan...dan bantuan kebajikan di sekolah sudah tiada...

tiba masanya ibu bapa perlu mengajar anak2 untuk kembali merasa kesukaran hidup yang sebenar. Jika mereka susah tentu akan berusaha untuk belajar bersungguh-sungguh. Jika ibu bapa perlu membayar semula semua perbelanjaan sekolah mereka pasti mendidik anak2 untuk lebih menghargai setiap aspek pembelajaran di sekolah.

Apo nok kito kato?????

Cafe Desa

Detik yang amat menenangkan bagi ku adalah dini hari selepas hujan. Ah..alangkah indahnya pagi ini...walaupun tiada kicau burung menyambut ku sebaik dibukakan tingkap dan pintu koridor bilik namun hati cukup tenang setenang dini hari ini. Alhamdulillah...masih ada hari ini untuk ku. Mudah2an Ya Allah dapat ku manfaatkan hari ini dengan perkara-perkara yang baik. Amin.

Anak2 dan abang sayang sudah dikejutkan untuk solat subuh...biasa la hari minggu sudah tersemat di minda adalah hari untuk rehat. Sebaik menunaikan tanggungjawab masing-masing...selimut di tarik.

Ku turun ke dapur...menu apa pagi ni. Semalam sudah nasi lemak. Nasi goreng thai lah...si zammil tu pasti gemar nasi goreng cina + telur goreng + ayam goreng kunyit (potong kecil)+ keropok. Cafe Desa pasti memuaskan selera penghuninya..

Hari ni ada kenduri kahwin anak Tuan Rahman (PPD Sepang) dan cikgu Hamizah yang buat praktikal di sekolah ku. " Bah...ari ni teman mama g kenduri boleh ke?" cuba mengajak suami yang memang ku tahu tak berapa gemar pergi kenduri...memang dah tahu apa jawapannya...."ajak la Kak in". Kak in memang anak yang sporting ke mana ku ajak pasti dia rela hati. Kali ni Muaz pun tumpang sekaki. Anak bujang ku ini dah mula menarik perhatian si gadis...pening la nanti mama...jangan jadi playboy dah le...

Tadi ku minta izin suami untuk ke kelang selepas kenduri. Nak tinjau tempat mesyuarat yang perlu di hadiri awal pagi besok. Memang dah lama sangat tak mengunjugi mak cik di Kelang. Ambil kesempatan untuk menjenguk beliau dan suami yang dah pencen beberapa tahun yang lalu. Dulunya masa ku belajar di UKM di rumah makcik tempat ku berkunjung bila ada saja lapang atau cuti. Jika pulang dari kampung beg ku pasti akan bertambah satu lagi. Satu beg penuh di isi moyang dengan pelbagai barangan untuk cucunya...termasuk budu. Pernah budu tu pecah...apa lagi satu teksi bau budu...nasib le...

Hari ini ...ada ramai anak saudara..sepupu yang belajar di sini..namun mungkin generasi yang berbeza mereka tak akan datang jika tidak bersama ibu atau bapa mereka...tak apa la...dulu lain sekarang lain....

Sunday, December 6, 2009

Salam Berisi

Semalam kami sekeluarga berkesempatan mengunjungi PC Fair di KLCC. Anak-anak teruja ingin meneroka teknologi yang baru di pameran kali ini. Hati kami agak lega mula masuk parking nampak macam lengang...tak ramai orang datang agaknya hari pertama. Walaupun jam dah menunjukkan 1.30 tgh parking lot masih banyak. Sebaik kaki melangkah masuk menara2 KLCC kami seolah-olah masuk ke dunia lain...aliran manusia bertali arus. dari mana datang semua mereka...agaknya semua naik pengangkutan awam...lebih senang tak perlu fikir nak cari dan bayar parking. It's good news...if all KL visitors or tourist trust public transport, ...heavy traffic in KL will solve. Nothing much...it seems that only a few IT company have booking the booth. No new and surprise gift waiting for visitors. But because of school holiday the exhibition still look succesfull. Ronda2 kids registers for webgamers..then keluar masuk ruang pameran...interest with sony lcd projector cum with screen for free. Even though...manusia melaut namun in the solat room sangat lengang...apa sudah jadi dengan umat kita...nak tunggu datang bencana 2012 baru nak bertaubat dan cecah dahi ke sejadah..

Saturday, December 5, 2009

Pengembaraan bermula..

Buku yang telah dibeli sebulan yang lalu baru kini dapat membelek dan menghayatinya. Membaca buku ini seolah-olah di bawa bersama mengembara olehIbn Battutah.

Nama sebenar Ibn Battutah ialah Abu Abdullah Muhammad Ibn Battutah (704/1304-1368). Beliau diriwayatkan sebagai seorang tokoh pengembara yang termasyhur di dalam sejarah islam.
Pengembaraan beliau untuk menunaikan Haji telah mempertemukan dengan ramai alim ulama' dan tokoh2 islam yang terkenal. Penceritaannya sangat tulus, halus dan berseni.
Pengembaraan saya masih di bab ke dua apabila beliau dalam menuju ke Mekah terpaksa melalui Syam seperti yang diingatkan oleh alim ulama' yang beliau jumpa. Apabila tiba di bumi Gaza dan Baitul Maqdis...hati ku hiba...begitu indahnya bumi Gaza satu waktu dulu dengan masjid yang tersergam indah dengan hiasan ukiran halus keemasan. Pasar-pasarnya yang sibuk dan tanaman yang subur....Masjid Al Aqsa dikhabarkan sangat indah dan luas serta mempunyai pintu-pintu yang khusus...Dalam masa yang sama tipu muslihat kristian telah ujud untuk menakluk masjid suci ini.
Namun..hari ini..bumi Gaza bermandikan darah...Masjid Al Aqsa sudah menjadi sekangkang kera...
Rahmat Allah kepada para pejuang di bumi Palestin....dan celaka lah kaum yahudi..yang satu masa dulu tidak pernah pun dikhabarkan pernah ujud di bumi Palestin. ALLAH HU AKBAR...
Pengembaraan akan bersambung....
Saya ratekan buku ini 10 star...sangat baik untuk dibaca...boleh didapati di MPH merupakan terbitan IKIM.

Thursday, December 3, 2009

Tanggungjawab harus dijaga..




Tanggal 28 Nov 2009 jam 10.15 minit malam adik ku Amad selamat diijab kabulkan dengan wanita pilihan hatinya. Lafaz ijab yang pertama agak gopoh dan di ulang kali kedua....dengan lafaz yang baik dan sempurna memecah kesunyian malam dengan gelak hilai tetamu apabila semuanya turut lega..dan hati di ciut lucu tatkala ayah bersuara "tadi tu nak test pak imam je"...

Sekarang tanggungjawab mu sudah bertambah..Jika dulunya ke mana pergi tidak di kisah tapi hari ini kena ingat ada yang menanti di rumah.

Doa kakak semoga berbahagia ke anak cucu dan didik lah isteri dan anak-anak menjadi umat yang soleh. Tanggungjawab kakak sudah terhenti di sini...tinggal sorang lagi..pakshu bila nak kahwin??

Wednesday, November 25, 2009

2012...berfikir sambil menonton..


Sebagai ibu kepada 4 anak remaja cuti sekolah memang sesuatu yang mencabar. Anak2 bila remaja mereka nak dilayan seperti rakan dan teman untuk berkongsi minat. Tapi dalam masa yang sama perlu bertegas, mudah2an dapat memberi peringatan bagi perkara2 yang memudaratkan atau tidak baik untuk mereka.

Salah satu daripadanya adalah keinginan untuk berhibur, shopping, menonton wayang atau bersiar2. Kesempatan di ambil untuk membawa mereka libur di Sunway Pyramid. Anak memilih untuk menonton cerita pilihan mereka. Saya mengambil kesempatan menonton 2012 yang dikatakan begitu hebat cinematographynya dan kesan visual.

Geologis berdasarkan kajian telah menghasilkan suatu cerita yang saya fikir berkesan untuk memberikan ingatan kepada manusia tentang kemusnahan bumi dan bagi islam merupakan tanda-tanda akan berlaku kiamat.

Amerika sekarang sedang dilanda krisis kekeluargaan. Oleh hal yang demikian, cerita ini telah menyelitkan unsur2 kasih sayang keluarga dengan skrip dan penghayatan watak yang sangat berkesan.

Namun apa yang mendukacitakan jika melihat 'beyond the film', apa yang tersirat jelas menggambar sikap prejudis terhadap islam. Kenapa saya mengatakan demikian? Di dalam cerita tersebut tiada seorang pun orang islam yang selamat menaiki Bahtera yang dibayar dengan harga berbilion Euro bagi satu tiket tempat duduk. Jika diteliti sami Buddha bagi mereka wajar diselamatkan . Namun agama yang kekal hidup dan selamat adalah kristian. Walau bagaimana pun, para paderi juga tidak ditonjolkan, apa yang dihighlightkan adalah ahli sains yang sangat penting untuk diselamatkan berbanding dengan yang lain....cerita ni seolah2 macam game yang selalu digunakan untuk membuat kursus team building...siapa yang perlu diselamatkan di atas kapal jika dunia hancur...

Yang paling bestnya...dalam menangani ekonomi Amerika bukan hanya Obama dan pakar ekonomi yang memikirkan untuk mengatasi krisis ekonomi yang semakin defisit dan kuncup, pembuat filem juga turut berperanan.

Kebangkitan Asia hari ini yang jelas menunjukkan India dan China semakin ghairah menerajui dunia dari segi teknologi. China hari ini adalah satu2nya negara harapan Amerika yang dapat membekalkan tunai (pasaran yang besar) dan membantu Amerika keluar daripada krisis. Punca berlakunya ledakan dikesan oleh pakar geologis India...manakala teknologi pembinaan bahtera dijalankan oleh China dengan dasar kerahan tenaga. Filem ini jelas menjulang kehebatan China melalui dialog-dialog yang ditonjolkan.

Keghairahan Amerika bersekutu dengan China dilaporkan telah menimbulkan rasa kecil hati negara2 Eropah (akhbar minggu lepas).

Saya ratekan filem ini dengan 4 star....enjoy the film and think what the hidden message....

Kalu dah penat tonotn filem...boleh try sistem imbangan badan dengan bermain ice skating...

Seronok tengok anak2 yang bermain dengan gembira...skating..its about building confidence ability and patience..try yourself..namun bagi pasangan remaja sekolah semoga mengetahui batasan pergaulan lelaki dan perempuan...kebebasan yang melampau akan mengakibatkan kemusnahan moral dan krisis kekeluargaan di masa hadapan...

Selamatkan anak2 kita dari gejala sosial seks bebas...

Tuesday, November 24, 2009

Bah seluruh dunia

Ahli meteorologi meramalkan hujan akan berterusan mencurah sehingga akhir disember. Fenomena hujan lebat musim monsun timur laut memang sudah lumrah. Namun banjir yang berlaku hari ini, bukan semat2 disebabkan oleh jumlah hujan turun yang berlebihan tetapi diburukkan lagi oleh paras air laut yang semakin meningkat.

Paras air laut meningkat adalah berpunca dari pencairan glasier yang disebabkan oleh pemanasan bumi yang semakin meningkat. Hampir 30% daripada glasier di kutub utara mula mencair, dan lebih kritikal bongkah ais turut bergerak menuju ke England. Hal ini mungkin yang menyebabkan Utara England dilanda banjir, dan beberapa negara lain juga dilaporkan turut mengalami banjir.

Oleh itu, usah diratapi kerana banjir tetap akan datang. Sebagai seoran yang.,..

hemmm....nak lena.... coverage pu slow

Sunday, November 22, 2009

Tabahkan hati Siti Amynur

Kesukaran hidup dan kekuatan mengharungi cabaran setiap hari akan mematangkan anak2 sekecil Siti Amynur. Sesungguhnya Amy adalah anak yang terpilih. Dipilih Allah untuk menghadapai kesukaran hidup namun disayangi oleh ramai orang kerana sifat tabah, tekun dan kesungguhannya menghadapi hari-hari persekolahan dengan tenang.

Syabas kepada Amy, dalam usia dini beliau telah dapat mengawal emosi yang cukup kuat kerana dapat terus memberikan tumpuan terhadap pelajaran dan masa yang sama menjaga ibunya yang sakit tenat. Seringkali kita yang dewasa ini tersasar emosinya dan berkecamuk. Amy telah belajar melalui pengalamannya untuk distribute problem in many boxes...EQ amy memang tinggi.

Amy sekarang hanya bergantung hidup dengan abangnya yang berumur 14 tahun. Apa tindakan sekolah dalam membantu Amy meneruskan pembelajaran:

1. Guru besar dilaporkan untuk berusaha mendapatkan tempat ke SBP untuk Amy.
2. Guru Besar boleh juga mengusahakan agar KPM memberikan bantuan kecemasan KWAMP yang perlu dimohon setiap tahun kepada Amy dan abangnya. Usaha harus dipanjangkan kepada pengetua sekolah menengah di mana Amy akan ditempatkan nanti.
3. YB harus membantu Amy dan abangnya untuk meneruskan persekolahan dan membela nasi Amy.

tapi di mana saudara mara Amy? kenapa tiada yang tampil kehadapan untuk membantu? maklumat ini tidak dilaporkan di dalam akhbar BH.

Insya Allah Allah Maha Pengasih..pasti ada insan yang akan membantu dengan ikhlas...

Saturday, November 21, 2009

Hemmm....bestnya

Pulut Ikan Kering ..di makan dengan kelapa dan ikan kering


Early saturday morning as usual sometimes like today i'll went out cari nasi berlauk. But Some other times if free gulai kuah kunyit ikan aya (for nasi berlauk) i'll cook myself. At BBN there're three restaurant which is popular dishes are kelantanise breakfast as nasi dagang, nasi kerabu, nasi berlauk gulai ikan tongkol, nasi lemak, and kuih like cek mek molek, sekaya...and many more...So i bought nasi berlauk gulai ikan for hubby and nasi lemak plus nasi berlauk ayam goreng for kids...kuih cek mek molek...complete..easy is'n it?...


Actually this morning we're rushing to PD to servis our car cos there not so busy...no need to booking just walk in.Before that we leave waja at proton servis BB Salak tinggi..and then pickup at 3 oclock..


it's our time together, talking, laughing and discuss economic issues.....but guess who actually talk much? hi..hi...


coming home about 11 oclock....tomorrow we have kenduri to attend...kids complaint nothing more to eat...thats another things budget food during school holiday will double..wait then u will see size for school uniform amel will increase...ha..ha..


while do groceries...my head spinning over what i'm going to cook for lunch?...tak boleh ke tak makan? do i've to cook all the time???...think something simple and easy....steambot..yes...

hemm...what wait grab fishball...and sewaktu dengannya...that our lunch + nasi goreng cina...


but u know dinner is more special....yesterday my bro brings 3's durian and he want me to make pulut durian...so tanak pulut and he out to buy kelapa untuk santan...


u know what happen...in time wait for him ..amel dah bedal almost two biji durian....and bila dia balik bukak another biji buruk...isi not so good ..so pulut tu bawa ke hari ni...


Apa jadi dengan pulut tu?....its very special jadinya pulut ikan kering...


hemmm...fuah...fuah...pulut ikan kering ni pantang tengok...pasti cannot stop eating...ingat je dolu2 kat jalan hamzah kita selalu pergi beli pulut ikan kering...bukan pagi tau tapi jam 11.00 atau 12.00 midnight...sekarang dah jadi history...sebab dah naik KB Mall....


hemmm...bestnya...makan pulut ikan kering dengan kopi 'o'...dah tu hujan pulak...betul2 macam kat kampung waktu musim banjir...cuma different situasi...lagi syok kalu dok kat bendul...makan sambil tengok hujan....atau lepas main banjir...


i bet u will never feel that feeling again....so sad..

Friday, November 20, 2009

Selamat sekolah cuti....

Siapa yang bercuti sebenarnya...guru atau murid? rasanya kedua2 nya tak cuti cuma instead of bekerja dan belajar di sekolah tapi diteruskan dengan melakukannya di rumah. Komen ruangan pojok cakap-cakap dalam berita harian hari ini .. "Ramai yang kelihatan riang selepas mendapat 5A.....ada yang menangis kegembiraan tapi jarang kedengaran menangis kekecewaan kerana gagal"

Tahniah kepada semua guru dan anak2 yang telah berusaha untuk mencapai kecemerlangan. Tapi bagi 3 266 orang murid yang tidak mencapai (mendapat E semua) apakah yang sebenarnya berlaku? Adakah anak2 tersebut ada masalah pembelajaran(Pendidikan Khas) atau tidak menguasai pembelajaran akibat daripada ketidakprofesionalan guru.

Ataupun mungkin ketidakperihatinan ibu bapa terhadap pembelajaran anak2 yang menyebabkan anak2 tidak mengambil berat tentang hal pembelajaran.

Hal yang demikian juga berlaku di sekolah saya. Pernah seorang ibu datang menuntut kembali bedak compact yang kita rampas dengan alasan penting untuk digunakan oleh anaknya yang bekerja ada malam hari dan hujung minggu di kedai makan kat bagan lalang. Baru2 ni pun ada ibu yang menuntut rantai besi dan didapati anaknya juga bekerja di waktu malamdan hujung minggu. Anak2 mereka sering ponteng sekolah, tidak menunjukkan minat untuk belajar di dalam kelas kerana mengantuk, tidak membuat kerja sekolah apa tah lagi mengulangkaji pelajaran. Masa anak2 sepatutnya berada di sekolah sudahberalih peranan sebagai pekerja bawah umur.

Apa kita nak kata jika ibu bapa pun mengharapkan gaji anak2 setiap bulan untuk menambah top up,membayar motorsikal atau membeli keperluan sekolah. Ada juga yang menyalahguna wang biasiswa dan KWAMP anak2 mereka untuk tujuan peribadi.

Apa yang perlu difikirkan adalah untuk memperjuangkan hak anak2 untuk belajar dengan sempurna. i'm thinking of to have pendidikan keibubapaan next year...not in the school but at their village or Taman perumahan with collaboration Ahli Parlimen....harap2 will aproved by pengetua..

Thursday, November 19, 2009

Tangisan atau menyesal???

sedih betul lihat kemelut politik negara hari ni...mana jati diri pemimpin di cabar dengan letak jawatan sudah menangis...apa rakyat kata tengok pemimpin menangis...

see more news at www.bharian.com. or www.star.com or nan yang siang pau...

Wednesday, November 18, 2009

mari la sayang...

Angin malam meniup pipi...menggigit ku kedinginan...jari-jari lancar menekan papan kekunci vaiox yang baru tiba tadi...

last week 11.11 adalah hari lahir ku yang ke 40....hubby mencari-cari hadiah yang nak di beli...tapi dah habis promosinya...

kebetulan ada launch new sony vaio product di Sunway Pyramid last sunday...so kami dan anak2 went to see whats so special about the product...

Pucuk di cita ulam mendatang...dah lama daku mencari baru mendapat...

memang slim dan light..only 700 over kgs ...boleh masuk dalam handbag..tapi fungsi lebih banyak than pocket pc yang diperkenalkan sony last mei...

so berbicara melalui vaiox...vaiopink(CR) si nani dah booking...ok la tak de la berebut dgn kak in...

rupanya dah masuk 40 an...

rumah kata go..go you out...

kubur kata....marila sayang....

Tuesday, November 17, 2009

Pengantin lama vs pengantin baru...



Musim cuti sekolah mula menjelang ni pasti banyak undangan kenduri kahwin. Cuaca yang dingin memang sesuai untuk hibernate bagi pengantin baru...

Ahad lalu kami curi masa yang sibuk g Jengka 4 hadiri kenduri kahwin abang ipar my in law (adik my hubby) Marwan..jauhkan...kami dulu pun heran camna dia boleh jumpa jodoh kat situ...tapi sekarang dunia makin mengecil yang jauh pun dah jadi dekat...dak..

Kami bertolak jam 9.30 pagi exit kut Maran dan tiba kat sana dah jam 1.00 petang....nampak macam lengang je...tapi marwan kata ayam dah habis tinggal gulai daging je...tapi actually gulai tulang best.. rupanya majlis dah mula jam 11.00...3 ekor lembu tumbang....dan jemputan sehingga jam 2.00 je...wow..bayangkan dalam masa 3 jam..semua gulai habis...tentunya sesak macam kat stadium bukit jalil tadi...fiuhh untung kami sampai lambat ada le tempat duduk...

Hebatla...orang felda kenduri...

Monday, November 16, 2009

Learn a new thing

Today i've to collect things from PPD, so it's a time to came home early. Bestnya dapat lunjurkan kaki kat katil......tapi heran betul ari ni sunyi je ...mana semua anak2 pergi sekolah dah dicutikan tadi call kak in katanya dah balik rumah...tak cakaplak dia orang nak g mana...


Nani ada...rupanya ikut pakciknya g PD nak survey hotel yang diarahkan mendaftar untuk induksi...

Buka komputer nak update bicara....tapi slow sangat musim hujan ni...lagi bertambah lembab....

Dalam dok menunggu line ok...bunyi kereta dan loceng rumah ...bising je suara amel...merungut tak dapat mandi...pakciknya explain hujan nanti bahaya....sembang2 pasal hotel dan induksi...juga ttg one of the blog yang dapat di bukak...he's xplain about FB also..so why wait...xplore FB lak....

Rakan Bicara boleh le add me as friends...ari tu rasanya ada pakwar invite me...tapi tak reti nak reply itu yang ignore...sorry...now know a little bit about FB ....same as this blog...still tak berapa mahir

Anyway it's fun to learn a new things...so don't stop learning...

Friday, November 13, 2009

Terima kasih daun keladi

Minggu-minggu akhir persekolahan ni banyak perkara yang perlu difikirkan dan dilaksanakan. Semuanya berkaitan dengan persediaan untuk memulakan persekolahan pada 4 jan 2010 nanti. Nak cuti sekolah ni macam nak bercuti balik kampung. nak kena kemas terlebih dahulu.

Hari ni bersama-sama dengan guru-guru dan murid-murid kami warga smkpsp mengadakan gotong royong akhir, tapi kali pertama semenjak saya di sini. Saya dapatkan bantuan Majlis perbandaran sepang untuk memotong dahan pokok yang merbahaya dan berjuntai keluar pagar dan juga khidmat lori mengangkut sampah kering dan basah. Terima kasih kepada semua pihak yang membantu...seronok tengok sekolah bersih dan hijau je...

sisa-sisa dahan pokok yang tak tau berapa lama bertimbun di sekeliling padang dibersihkan oleh alam flora....daun-daun kering yang susah sangat pekerja swasta nak bersihkan dibersihkan oleh murid dan guru. sampah yang menyumbat aliran air dalam longkang juga murid dan guru bersihkan....

alhamdulillah...hari isnin minggu hadapan ada satu hari lagi murid masih ada di sekolah...kami bersama-sama akan susun kerusi meja ikut bilangan murid bagi tahun hadapan...

Setinggi-tinggi terima kasih kepada semua guru-guru, murid-murid, pegawai MPSp, Alam Flora, pekerja swasta sekolah, kantin yang menyediakan makanan dan pengawal yang menjaga lalu lintas....terima kasih semua..tanpa bantuan dan sokongan semua pihak aspek 3K takkan dapat dilaksanakan dengan sempurna....

terima kasih daun keladi tahun hadapan kita kerjasama lagi...

Thursday, November 12, 2009

Raja Gula Malaysia

Selama 45 tahun Robert Kuok telah menerajui sektor pengilangan gula di Malaysia sehinggakan digelar sebagai raja gula. Gulai Prai sekarang ini telah dijual sepenuhnya kepada felda. Apa muslihat taiko ini sehingga bersetuju untuk melepaskan semua ekuitinya kepada Felda dan juga tradewinds. The Edge (November 2-8) menggelarkan Syed Bukhari (Tradewinds) sebagai raja gula Malaysia yang baru. Walaubagaimana pun segala urusan pengeksportan gula keluar negara masih melalui perkapalan kuok...kiranya Kuok sekarang masih kekal raja gula dunia...walaupun hilang title raja gula malaysia...sehingga hari ini negara Australia merupakan pengeksport gula terbesar negara. Felda bayar cash sebanyak RM1.2b atas pembelian tersebut (The Edge N0v 9-15).

Baca lanjut di http://www.theedgemalaysia.com.

Monday, November 9, 2009

Menggapai Bintang di Langit

Minggu 2/11-5/11 sesudah mesyuarat di PD sambung ke Pangkor Kursus untuk HEM Selangor yang baru. Hati resah jugak memikirkan tinggal sekolah agak lama ...hampir dua minggu..entah apa jadi dengan anak2 kat sekolah..

Katanya budget baru turun..so banyak mesyuarat dan kursus yang perlu dibuat bagi menghabiskannya...ikut kata En. Khaidir Penolong Pengarah Kanan HEM kursus ni dah lama nak buat tapi dek kerana baru turun duitnya itu le kena buat sekarang walaupun dia tahu hujung tahun PKHEM memang tak boleh dok diam...

banyak nak kena fikir untuk tutup sekolah dan buka tahun depan..kerusi meja murid nak kena cukup...mana yang tak cukup kena minta...pintu, tingkap, lantai berlubang dan mana2 papan kenyataan, suis letrik dll nak kena dibaiki....dan yang peningnya duit takdak!!!

mural nak kena di lukis...semua nak segera..dan sedia cantik...camna tu????

bila g kursus lagi banyak kerja rupanya..yang dok fikir dah banyak itu baru surface saja...

belum tengok 3k lagi...itu belum jadi pengetua semua bidang nak kena tengok....

Kat sana jumpa ramai jugak PKHEM baru yang sama dilantik macam saya baru dua tiga bulan...

yang respeknya adan PKHEM yang dah 15 tahun berkhidmat sbg PKHEM...wow tabik le..tentu dah fingers tips semua tugas-tugas HEM.

Bila tengok semua senarai kerja PKHEM dan bidang kerja setiap bahagian rasa macam nak gapai bintang kat langit...kut tangan tangan tak sampai...

tapi ingat je pesan pujangga

Gantungkan semangatmu setinggi bintang dilangit
Rendahkan hati mu sedalam mutiara di lautan....

jadi usah khuatir bintang di langit...di pandang indah tinggi dilangit..jika tidak dicapai tangan ...capailah di hati semangat tinggi mu...

Bagai jagoan berlari ke penamat....pasti usaha ada hasilnya..jika tidak untuk kita...yang jelas untuk anak-anak generasi pewaris bangsa....

Saturday, November 7, 2009

Gomo Red Warriors

85 000 tiket habis dijual...wow pasti merah melaut dengan penyokong Red Warriors kat stadium Bukit Jalil malam ni...Penyokong Jang baru 15 000...

Harapan memang tinggi menggunung semoga hari ini dalam sejarah dan meningkat kembali zaman kegemilangan bola sepak negeri kelate...

tapi janganla sampai merusuh....

Dua tiga hari ni hujan lebat jah....pasir pekan kampung tepi sungai dah naik air....penyokong yang menempah dua biji bas entah dapat datang ke tidak...adik kata ada yang terkandas kat jeli sebab banjir....hati pasti meresah je...kut tak lepas nak tengok malam bersejarah ni....

Ingat je dolu-dolu bila time ada game kat stadium kota bharu laungan penyokong pasti bergema membelah malam sunyi hingga ke pasir pekan...saya suka juga ikuti game masa tu...duduk je tadah telinga kat tingkap...bila dengar sorakan hati pasti gembira....dan berbisik dah dapat sumbat gol la tu....nak g tengok bola jangan harap dapat jejak sebelah jari pun tak boleh.....tapi kalu ramai-ramai dan bersesak saya pun tak minat sebenarnya...tengok tv lagi baik...
adik lelaki saya izani pasti tak pernah miss ....dia ambil kesempatan jual ais krim sambil tengok bola...dapat masuk free cos tauke aiskrim memang dah ada deal dengan stadium dan dapat sedikit wang...

Selamat berjuang ..gomo kelate gome....gol!!!!

Tuesday, November 3, 2009

Pengurusan Data Sekolah

Dari kiri Pn. Marhamah PK SMK Seri Sepang, Diyana PK SMK SG Rawang, Guru Data, Pn. Mardiyah PK Petang SMK BBST dan PN. Salwa Guru Data SMKBBST
Meeting luar mesyuarat nak mandi ke tidak....tengah minggu Tiara Beach Resort kami je yang ada...

Minggu lepas diarahkan oleh pengetua menggantikan penolong kanan ke satu mesyuarat mengenai pengurusan data sekolah di PD. Mesyuarat berkisar kepada penyediaan data emis, penempatan guru dan penempatan murid. Pening jugak melihat data guru dan mengira hak untuk penempatan guru 2010. Agak hidup mesyuarat apabila membincangkan tentang isu penempatan guru dan penempatan murid tingkatan satu. Bukan apa kalau penempatan murid ada sekolah rendah yang muridnya sudah membuat pertukaran 100% ke sekolah lain dan tidak mahu datang ke sekolah saya. Sekolah lain juga menghadapi masalah sama apabila ibu bapa memilih untuk pergi ke sekolah yang bagus sahaja walau pun berjauhan. Tahun hadapan pendaftaran murid tingkatan satu secara online dan PPD menyarankan agar guru SMM adalah juga merupakan guru pendaftaran murid.

Sunday, October 25, 2009

AGM KHAS PPPPM




Dari Kiri En. Amir Hamzah, Dr Lee Ong Kim, Profesor Datuk Dr Ahmad Bajunid,
Pn. Norhayati, dan Pn. Hjh Norihan.






















Bersama Datin Frieda Pilus dan Ucapan Dr. Khair


Sebahagian ahli yang hadir, sebelah Dr. Mohinder his newly wed wife...cute dan she is cikgu jugak.


Tanggal 24 Oktober 2009, jam 2.30 petang bertempat di Dewan Kuliah A Kampus Bahasa Antarabangsa Lembah pantai, berlangsung Mesyuarat Agung Khas Pertubuhan Pentadbiran Pendidikan Malaysia (PPPPM). Mesyuarat Agung Khas ini bertujuan untuk menggerakkan semula PPPPM dan melantik AJK yang baru. PPPPM telah menyepi selama 5 tahun ekoran daripada sebahagian JK induk dan JK kecil telah berpindah keluar negara, pencen, meninggal dunia dan pelbagai lagi kekangannya.

Hari ini dengan JK yang baru dan mantap semua berkeyakinan di bawah kepemimpinan Prof. Datuk Ibrahim Ahmad Bajunid pertubuhan ini akan bergerak dengan lebih rancak lagi di persada dunia pendidikan tanah air dan antarabangsa.


JK PPPPM adalah seperti berikut:
Pengerusi - Ybhg. Profesor Datuk Ibrahim Ahmad Bajunid
Naib Presiden I - Datu Dr Adi Badiozaman Tuah
Naib Presiden II - Dr. Saidullah Abdillah
Setiausaha Kehormat - Dr. Sazali Yussof
Pen. S/usaha I - Dr. Mohinder Singh
Pen. S/Usaha II - Dr Khwan Wai Bing
Bendahari Kehormat - En. Amer Hamzah Jantan
Pen. Bendahari - Pn. Hjh Norihan Azizan

AJK
1. Pn. Noorul Aini Ambak (Pengetua dan exco PKPSM)
2. Datin Frieda Pilus (Sekolah Swasta)
3. En. Muhd Abd Rahman (Bekas pengarah Sabah dan skrg di JPM)
4. Dr. Noraziah Hj Abdul Aziz (KJ Dokumentasi IAB)
5. YM Raja Amer (YDP PIBG VI Dan Pengerusi IPTS)
6. Pn. Satinah (IPG)

Pemeriksa Kira-kira
1. En. Ahmad Rusli Din
2. YM Raja Fauzi
3. Pn. Shahida


Think Tank dan Networking

Ybhg Dato' Wan Omar Yaakob
Dr Lee Ong Kim - Antarabangsa
Prof Omar Karim - IPTA dan IPTS
En. Aslam Khan - Ketua Editor
Tn Hj Rosli
Dr Khair
Dr. Helmi - web master

Pn. Norhayati will be in the JK for the next next next election...insyaAllah....
So buat permulaan kena lihat, dengar, belajar dan ambil ilmu sebanyak mungkin.
Bina Rappo, terbitkan artikel, dapatkan doctorate, bentang paper in the conference and i'll be the one who will deliver my idea and my wisdom in the international arena....
hemmmmm...maybe next 10 years...
Being in the comitty of local and world intelectual / educational leaders is my dream come tru.


Wednesday, October 21, 2009

SDT????

Sekolah Dalam Taman (SDT) merupakan idea mantan KPPM yang lalu. Hal ini dilancarkan adalah untuk menghasilkan suasana ceria dan kondusif kepada pembelajaran murid. Saya fikir idea ini adalah hasil dari projek SMAD yang telah dijalankan di barat di mana terbukti berjaya meningkatkan kecemerlangan pembelajaran murid. Sekolah diberikan peruntukan untuk menceriakan kelas dan menyediakan peralatan pembelajaran.
Keceriaan yang dijalankan di dalam bilik darjah dan bukannya di halaman sekolah. Kajian telah membuktikan faktor bilik darjah dan faktor sekolah memainkan peranan yang penting dalam membantu pembelajaran murid yang berkesan. Kekilafan pemimpin sekolah mentafsir idea ini menjadikan mereka rakus berbelanja untuk mendapatkan hasil segera menyediakan taman-taman mini, mengecat bilik-bilik khas, membeli pasu-pasu bunga dan tanama hiasan yang sudah besar dan merimbun. Segalanya harus magis dan sedia cantik sebelum pihak yang menilai mampir ke sekolah.
Sekolah sekarang telah menjadi medan pertandingan dan bukan lagi membentuk budaya pembelajaran. Guru dan pengetua lebih senang menempah daripada mengajar murid dengan sabar melukis di dinding. Guru seni seakan tidak berfungsi dalam pembelajaran seni kreatif di sekolah. Begitu juga dengan guru KH yang tidak mengajar murid topik memasu secara praktikal, sebaliknya hanya memberi penerangan yang kononnya berkesan di dalam bilik darjah.
Sehubungan dengan itu, pengetua harus membawa guru-guru kembali ke pangkal jalan dan bertugas dengan penuh tanggungjawab, akauntabiliti, dan integriti.
But it's not that easy...to make this happen.
Kalu tak tak de le pengetua habiskan wang untuk keceriaan...

Merdeka Habis....

Murid-murid PMR bila dah habis exam memang merdeka habis...macam tiada esok lagi....semua nak buat hari ni...
Muaz setiap hari ada je aktiviti nak di buat...nak g time square...nak g mid...nak g jamming..
"ha...jamming apa tu"...
bila muaz minta nak g jamming kami suami isteri saling berpandangan....abahnya tanya apa tu jamming ...abah kalu jam tak suka penat...ari2 g kerja mesti tempuh jem....
muaz kata "bukan jam tu la abah...ni jamming main alat muzik dengan kawan2 kat studio muzik"

kami gelak ramai2 ada jugak studio jamming kat taman dahlia (Kat sekolah muaz)...ingat kat KL, Shah Alam, PJ atau kajang je yang ada...
Kami bagi le tapi dengan syarat mesti g sekolah pagi nya....lain2 nak rewang kena tunggu hujung minggu atau cuti sekolah...satu lagi kena tengok dengan siapa kawan yang dia nak pergi...sembahyang kena ingat dan mesti balik sebelum maghrib...
Ari ni kat sekolah...anak2 PMR ramai yang tak hadir...tapi geng qayyum yang kena tangkap tak puasa dan masalah disiplin tu ada...tangkap mereka untuk mengecat surau dan tandas....
Janji belanja makan dan ada imbuhan....
tadi bincang dengan pekerja nak buat tapak semaian pun nak pakai duit....tapak semaian tu nak buat dekat hujung pagar yang asyik berlubang kerana jadi laluan ponteng balik awal atau datang lewat....
mula tu nak bina tembok simen...tapi saya fikir balik elok buat tapak semaian...since sekolah pun belum ada tapak semaian...tahun ni sebahagian duit boss beli bunga dan pasu. kalau ada tapak semaian bunga tak perlu dibeli cuma beli pasu sahaja...tempat tu ada pokok besar sesuai sangat....jadi tapak semaian...

tu la jadi Hem ni nak kena cari banyak dana...kalu tidak projek tak jalan....semua nak kena pakai duit...pekerja nak kena belanja...anak2 buat kerja nak imbuhan....
tapi tak apa mengecat pun satu proses pembelajaran kepada murid.



Hujung pagar belakang bengkel KH selalu jadi laluan murid ponteng atau datang lewat....
kalau dah buat tapak semaian ..harap dapat tutup satu laluan ponteng...



Friday, October 16, 2009

cuti sakan....

Semalam pagi khamis bersama dengan PK sampaikan sumbangan maruku dan duit kepada murid-murid berbangsa india yang menyambut dewali. Naik daripada dewan, masuk bilik mesyuarat discuss dengan PK dan guru-guru mata pelajaran T5 mengenai perancangan untuk membantu saat-saat akhir murid kelas 5 Zaaba yang ramai fail terutama BM.

Semasa perbincangan dengan menggunakan kaedah brainstorming memperlihatkan sikap sebenar setiap guru termasuk GK. Jika berada dalam zon selesa memang susah nak cungkil pinggul untuk bangun, berdiri dan melangkah kaki untuk berlari dengan sesungguh hati. Namun tak boleh kencang sangan nanti terkejut beruk...susah lak...

Saya memang tak tahan melihat murid seolah-olah tiada aktiviti pembelajaran. Guru macam rileks je...ari tu masa PMR tak nampak suasana nak exam....sekarang tiba giliran SPM pulak...murid-murid melepak macam tak ada tujuan hidup...lalu suarakan suara hati kepada PK. Itu yang timbul nak buat perbincangan semalam.

Lepas tu panggil murid dan suara hati guru murid berlangsung di bilik mesyuarat. 1.30 tgh ke rumah terbuka pengetua. Memang tabik kat pengetua sampai cuti nak masak untuk staf. Ada tiga menu utama Nasi minyak, rojak pesembur dan Mee utara ( macam mee jawa ). semuanya sedap-sedap dan pedas...

Hari ni jumaat cuti sakan (cuti peristiwa dewali, isnin cuti ganti lak). dapat la kemas kat dapur kejap dan selesaikan mendobi. ptg zammil ada jamuan di sekolah agama....belanja KFC 2 barrel kat kawan2 zammil...tak larat nak masak....rasa nak rileks je...ramai jugak ibu bapa yang hadir.

Balik dah petang singgah rumah jiran beraya. Jam 6 balik berkejar masak...tgh dok masak hubby dah balik ..kelam kabut buat air...apasal balik awal lak ari ni...selalu jam 9.30 mlm baru sampai...rupanya ada meeting kat GMI bangi...ada projek yang belum siap..dah tu singgah kat MFI juga kat bangi katanya. Jam 6.45 ambik nani kat sekolah...si nani nak KFC jugak singgah beli..jam 7.30 baru sampai rumah...

anak2, in law ( doktor yang baru balik tu ) and my hubby tgh makan...Anak2 memang dah jadi habit mesti makan sebelum jam 8.00. Kalu tak makan time tu mereka memang tak makan dah...
istilah makan malam tak ada rumah kami...mak saya dulu marah kat kami makan waktu maghrib katanya tak elok..tapi nak wat cam na...bila balik sekolah kesian mereka kelaparan..terus makan. Bila dah makan naik mandi solat dan tusyen...itula rutin hidup mereka...

cara hidup dolu-dolu dan kini memang berubah...namun nilai seharusnya tetap sama....

Tuesday, October 13, 2009

KORBAN DAN AQIQAH

Setiap tahun harga satu bahagian lembu untuk ibadah Korban pasti meningkat. Walau pun begitu, hal ini tidak menjadi halangan kepada umat islam untuk menunaikan ibadah yang sangat dituntut ini.

Sebagai alternatifnya kita masih boleh melunaskan tanggungjawab ini dengan menunaikan ibadat korban atau aqiqah di Kemboja.

Bagi Aqiqah seekor kambing berharga RM450, Korban 1 bahagian lembu RM250 dan Korban seekor kambing RM450.

Bagi yang berminat boleh la menghubungi Hj Hashim 019 241 2120 / 012 901 0580.

Jika kita berkorban di sana, kita akan memberi mereka nikmat merasa daging yang hanya diperolehi setahun sekali.

Kami dah beberapa tahun berkorban di Kemboja. Selalu hubby yang menunaikannya melalui hidayah.net. Harga pun last sekali tahun lepas hanyalah RM150 sahaja. Tak tau la tahun ni kut dah meningkat jugak...

Monday, October 12, 2009

Mari berjimat

Setiap oktober ahli ekonomi, politik, pelabur, ahli perniagaan dan juga penjawat awam pasti menunggu perbentangan bajet tahunan 2010. Ahli perniagaan menunggu-nunggu pelan pemulihan yang bakal dibentangkan oleh PM pertama kalinya pada tahun ini. Sementara penjawat awam tentunya menunggu ada bonus ke tidak...
Khabar angin yang bertiup kencang kesan kegawatan ekonomi yang melanda menyebabkan pendapatan bercukai merosot, eksport juga merosot dan pelaburan asing menurun. Dalam masa yang sama perbelanjaan dan cukai import meningkat. Hal ini menyebabkan kerajaan akan mengurangjan perbelanjaan mengurus.
Sebagai penjawat awam kita boleh membantu negara mengurangkan perbelanjaan mengurus dengan berjimat cermat menggunakan air, elektrik dan telefon di tempat kerja. Cuba lihat aircond, kipas, lampu yang sentiasa terpasang di bilik guru, pejabat, bilik darjah, bilik-bilik khas tanpa kawalan walau pun jumlah orang yang menggunakannya sedikit.
Kadang-kadang lampu di koridor terpasang 24 jam. Bilik guru dan pejabat sejuk macam dok kat kutub utara. Telefon digunakan untuk urusan peribadi tanpa kawalan.
Begitu juga halnya dengan air paip yang sentiasa melimpah di padang kerana bocor menunggu untuk di baiki. tapi malangnya tandas tetap berbau sebab guru dan anak-anak kita taknak simbah air banyak-banyak dan flush selepas menggunakannya.
mari lah kita sama-sama berjimat cermat dan menggunakan harta awam yang datangnya daripada duit cukai kita dan rakyat jelata dengan berhemah...

Thursday, October 8, 2009

Peperiksaan.....

Semenjak dari Kak Ain ambik UPSR pada tahun 2005, setiap tahun hati memang risau je kerana akan ada anak yang menduduki peperiksaan. Tahun lepas 2008 kak ain PMR, tahun ni 2009 Muaz ambik PMR, tahun 2010 Kak ain SPM dan Nani PMR, 2011 Muaz pulak SPM....kemudian nani pulak dan Zammil lak. Pendek kata tak ada break.....itula penangannya kalau anak berderet setahun sorang..

Mama, abah, kak ain, nani dan muaz sentiasa mendoakan kejayaan muaz.....semoga dapat cemerlang ya sayang...

Semalam g jenguk Muaz sekejap kat sekolahnya (sekolah lama saya). Bestnya dapat jumpa rakan2. Sembang dgn PK lama jugak...dapat la tips...

Budaya sekolah lama dengan sini sangat berbeza....banyak yang perlu dibangunkan...rasanya kena cari tips membangunkan budaya sekolah pulak....tapi dari aspek murid le....

Unit HEM sediakan sarapan pagi untuk calon PMR. Terima kasih kepada semua guru yang turun dan bantu guru bertugas mengagihkan roti pelbagai perisa (mini pizza, sausage, coklat, butter dan cheese), air mineral dan kismis kepada murid. Roti dapat diskaun ehsan Kak Maria tauke kilang roti daripada RM1.20 bagi 70 sen sahaja. Semoga rahmat Allah kepada perniagaan kak maria. amin. Semoga murid-murid dapat menjawab peperiksaan dengan cemerlang.

Tuesday, October 6, 2009

Bad Mood

Hari ini terasa begitu malap dan melemaskan. Mungkin tidak cukup tidur kerana memasak untuk adua anak yang ada jamuan raya di sekolah. Di sekolah semalam dan hari ini begitu menekan jiwa. Semalam ada murid yang terlibat dengan kes polis. Kepala mula ligat berpusing. "Bagaimana harus ku bangunkan modal insan di sekolah?".

Semenjak memikul tanggungjawab ini bermula Julai, pendekatan ku hanyalah meneruskan apa yang telah di atur oleh Hem yang sebelumnya. Perancangan ada namun dirasakan elok memulakannya tahun hadapan.

Tadi mengajar di kelas aku terlanggar jam dinding yang hanya disangkutkan pada papan hitam. Ketinggian ku dah bertambah ke. Setahu ku selalunya aku kena menjengkit untuk memadamkan papan hitam hingga ke atas. Kepala buntu.....elok balik saja....badan rasa macam nak demam...macam ada yang tak kena....entah la...harap jangan ada perkara yang tak elok berlaku....

ok la...nak balik tidur kalu sempat jap.....bye.. (3.30 ptg)

Saturday, October 3, 2009

Open Houses

Bagi masyarakat di Kuala Lumpur, apabila tiba hari raya mengadakan rumah terbuka adalah satu kemestian. Walau pun adat melayu bertandang ke rumah rakan taulan dan sanak saudara tidak perlu menjemput atau dijemput, malahan islam sendiri menggalakkan memuliakan tamu kerana kehadiran tamu membawa rahmat. Namun oleh kerana setelah penat berhari raya di kampung, kemudiannya meredah kesesakan dalam perjalanan pulang ke kampung atau ke rumah tempat bermastautin menjadikan warga kota segan untuk bertandang.

Bukan apa bimbang rakan taulan atau sahabat handai tidak lapang dan tidak bersedia menerima tetamu. Selalunya jika bercuti pulang ke kampung hari akhir cuti baru warga kota akan pulang semula ke negeri tempat bekerja. Jika hanya sepasang suami isteri tak mengapa. tapi jika anak sudah berderet, beg pakaian penuh bonet kereta...rumah dah jadi kedai dobi.kadang-kadang mendobi pakaian sampai hampir seminggu baru habis.

Hari ni ada perkembangan staf sehingga jam 11.30...budget baru turun so kena buat dua kali lagi sabtu minggu ni dan minggu depan. Open house pulak berderet sehingga ke selayang, bangi, kota warisan dan rakan di bagan lalang. Muaz ada tusyen di sekolah tengahari 1.30 baru habis. Bila balik hubby kata g bangi dan kota warisan je lah tak sempat nanti ..so kena la pilih...pasti ada rakan yang terasa tak dapat pergi semua...

Rumah terbuka tetap memberikan ruang kepada kami untuk berkunjung rakan dan saudara. Tahun ni masih tak boleh panggil semua rakan untuk bertandang ke rumah. Tamat belajar tempohari langsung tak ada masa rehat. Posting terus dapat kerja dan belum betul2 rest. Cuti sekolah dan cuti raya juga tiada ruang untuk make over rumah. Sekarang cuba selesaikan sediakan buku pengurusan untuk tahun hadapan. Harap masa cuti dapat ambil masa untuk susun semua buku-buku dan nota. Dan yang penting sediakan ruang untuk kecahkan buku semula bila tiba masanya.

Prof datuk apa khabar? Selamat Hari Raya Prof. Datuk Hussein.

Friday, October 2, 2009

Budaya kerja secara kolaboratif

Sekolah yang mengamalkan budaya kerja secara kolaboratif akan mendapati semua guru mengamalkan kepemimpinan secara kreatif dan bertanggungjawab untuk membantu pembelajaran murid secara bersama-sama ( Kohm & Nance, 2009). Ini adalah kerana dengan budaya kerja secara kolaboratif ini akan menggerakkan semua guru untuk merasakan mereka bertanggungjawab sepenuhnya dalam membangunkan pembelajaran dan sahsiah murid. Guru tidak akan merasa mereka bekerja secara sendirian. Sebarang permasalahan yang timbul dalam menangani masalah pembelajaran murid akan dibantu dan dibimbing oleh rakan guru yang lain. Aplikasi ini amat membantu guru-guru baru yang masih mencari formula bagaimana untuk menangani masalah mengawal disiplin murid di dalam bilik darjah dan memastikan murid memahami apa yang diajar. Bimbingan dari guru-guru yang lebih senior secara kolaboratif akan membantu guru-guru baru untuk menjadi lebih profesional.
Dalam masa yang sama, budaya kerja ini juga akan menjadikan hubungan di antara guru lebih rapat dan bekerja dalam suasana yang mesra. Sebarang teguran dan nasihat tidak akan di anggap prejudis kerana bagi setiap guru setiap nasihat dan bimbingan adalah untuk membantu mereka menangani permasalahan yang timbul dan semuanya adalah untuk memastikan pembelajaran murid yang berkesan.
Budaya kerja secara kolaboratif juga akan membantu membuat keputusan yang lebih baik yang berasaskan data-data yang ada berkaitan dengan pencapaian murid. Semasa proses membuat keputusan setiap ahli panitia atau unit akan mengeluarkan pandangan masing-masing dan memilih cadangan yang paling baik secara bersama. Ini menjadikan keputusan yang dibuat adalah merupakan keputusan bersama. Keputusan yang dihasilkan secara bersama akan meningkatkan tanggungjawab yang lebih tinggi dalam kalangan guru. Hal ini demikian kerana setiap ahli panitia atau unit akan merasakan bahawa keputusan tersebut ialah keputusan mereka bersama. Akhirnya akan timbul kejelekitan dalam kalangan guru yang akan meningkatkan budaya kerja profesional.
untuk terus membaca boleh ke http://ascd@smartbrief.com, dan cari educational leadership bulan oktober. Saya baca majalah ini yang dilanggan secara bulanan, yang baru je tiba hari ni dan di buka bila balik dari sekolah jam 5.00 ptg tadi.
Selamat membaca.....
Oktober Bulan Bahasa.....walaupun memartabatkan bahasa malaysia satu kewajipan namun memperkukuhkan bahasa inggeris akan menjadikan kita lebih berilmu...

Thursday, October 1, 2009

Tragedi Oktober...

Kejadian yang berlaku semalam seolah-olah merupakan amarah Allah kepada manusia....baca sahaja bait-bait kalimah Allah dalam surah Arrahman...darah pasti berderau...

dalam jangkamasa sehari semalam beberapa kejadian peringatan Allah yang diingatkan kepada manusia...gempa bumi di Padang, tsunami di Samoa, taufan ketsana di pantai timur yang sebelum ni melanda melumpuhkan Filipina dan bergerak ke Vietnam. Taufan ketsana juga telah menjejaskan penduduk di Pantai Timur iaitu Kelantan dan jertih terengganu. Di Kelantan sehingga Jeli dan Kuala Krai...ini bererti ribut yang datang membawa hujan sangat kuat sehingga ke tengah daratan...penduduk di Bachok, tumpat, dan deretan kedai PCB tentunya terjejas teruk.

marilah kita bersama berdoa dan sujud kepada kebesaran Allah. Jika kita masing-masing menjalankan tanggungjawab sepenuhnya sama ada sebagai ibu bapa, guru, ahli masyarakat, pemimpin politik dan sesiapa sahaja tentunya gejala sosial, maksiat dan perkara yang menjelekkan tidak akan berlaku.

Lihat la apa yang jadi dengan anak2 kita hari ini...remaja sekolah lelaki sudah beramai-ramai menjadi gay, anak dara kita tiada lagi segan silu mengajak lelaki untuk masuk ke rumah dan melakukan maksiat ketika keluarga semuanya ada di dalam rumah...ayah tidak lagi segan silu merogol anak sendiri, isteri tidak lagi segan silu menjalinkan hubungan dengan lelaki lain malahan bukan islam, ibu tidak lagi kisahkan anak-anak, abang ipar sesuka hati menjadikan adik isteri sebagai pelacur murahan, anak-anak gadis yang masih bersekolah tidak lagi rasa berdosa dan bersalah menjual diri kerana kemewahan dan pelbagai lagi musibah yang diberitakan semenjak dua bulan kebelakangan ini.

Wallahuallam..

Monday, September 28, 2009

Selamat Hari Jadi Amel...


sempat barbeque lepas potong kek Amel....kak ain dan makcik ain (fiance adik..) macam satu saiz je...



the one and only..my sister ...shikin dah dua anak adikku dolu-dolu ramping je...sekarang dah macam akak je badan...


suap la betul-betul mel....



suapan kasih untuk abah....

Semalam 27 September 2009 genap umur Amel 9 tahun. Selalunya mama dan abah sambut hari lahir beli kek dan tiup sendiri satu keluarga je...oleh kerana tahun ni mood raya masih ada jadi sambut hari lahir Amel agak meriah...jiran dan kawan-kawan Ain, Muaz dan Nani serta adik-beradik yang dapat hadir.

Friday, September 25, 2009

Modal Insan : bukan tanggungjawab kerajaan sepenuhnya

Membangunkan modal insan bukanlah tanggungjawab kerajaan dan cikgu-cikgu di sekolah sepenuhnya. Hari ini dunia menyaksikan terdapat sebahagian ibu bapa yang tidak menjalankan tanggungjawab mendidik anak-anak yang diamanahkan oleh Allah kepada mereka dengan sebaik mungkin.

Akhbar BH jumaat 25 September 2009 (hlm 16) menyiarkan tulisan kunta kinte yang mengupas permasalahan remaja hari ini dan yang berkaitan dengan samseng jalanraya merempit. Sebahagiannya saya bersetuju dengan pandangan Kunte kinte...namun ada beberapa perkara yang perlu difikirkan bersama dengan lebih mendalam akan permasalahan ini.
Saya bersetuju dengan beliau mengenai salah didikan ibu bapa yang terlalu memanjakan anak-anak dengan menyediakan motor dengan alasan mudah untuk ke sekolah. Di sekolah saya dan beberapa sekolah lagi di Sungai Pelek memang kebanyakan murid yang tinggal berhampiran sekolah datang menaiki motor secara haram. Malahan ada juga anak pegawai kerajaan dan ibu bapa yang berpelajaran tinggi memberi kebenaran kepada anak-anak untuk menaiki motor ke sekolah. Alasannya tidak menyusahkan ibu bapa untuk menghantar dan mengambil anak dari sekolah kerana bekerja jauh dari rumah.
Namun, usaha membangunkan modal insan ini perlu bersepadu dengan melibatkan ibu bapa, komuniti, guru, pemimpin masyarakat, agensi kerajaan dan syarikat swasta. Setiap pihak memainkan peranan masing-masing dalam membantu sekolah untuk menjalankan tanggungjawab membentuk murid yang bersahsiah mulia dalam waktu mereka berada di sekolah. Apabila pulang ke rumah dan berada di dalam masyarakat mereka, amalan yang baik harus diteruskan diamalkan di dalam rumah dan komuniti. Apa yang menjadi musibah hari ini, terdapat pertentangan nilai di antara sekolah, rumah dan komuniti. Apa yang diajar baik di sekolah, belum tentu diamalkan secara baik di rumah dan di dalam komuniti.
Kesedaran setiap ibu bapa sangat penting kerana akan meningkatkan kesedaran yang sama di dalam komunit dan akhirnya seluruh rakyat dalam negara...

Ketupat Warisan

Ni...la ketupat warisan jamin sedap...sanggup g ke Pasir Puteh ...
kalu tak caya...cuba la pasti nak selalu...
saya suka ketupat sambal daging...my hubby kacang ...zammil ketupat manis kosong...
hari ni masih tahan simpan kat peti sejuk ...bila nak makan kukus semula...masih rasa sedap...

Hari raya tanpa ketupat memang tak sempurna bagi oghe melayu kelate. Ingat je dolu-dolu arwah mok domoh nenek sepupu yang dok sebelah rumah kat pasir pekan, setiap kali dia buat ketupat mesti panggil "mek ti oii...maghilah belajar wat ketupat ni...de aku tak dok tok gheti la nak buat...." setiap kali tu saya akan naik dan belajar membungkus dua tiga biji...pulas punya pulas..beras keluar jugak...budak yati yang umur 7 tahun masa tu memang tak tau apa2 (masa tu dok dgn moyang sekolah kat pasir pekan, tapi darjah 2 balik dok dgn mak semula kat bukit bidang pasir puteh... kampung ayah).

Betul cakap mok domoh...sekarang nak makan ketupat yang sedap macam arwah buat kena g tempah kat pasir puteh..nasib ada pakwar yang tolong perkenalkan ketupat ni masa kat IAB...rasanya bussiness keep going on for the next coming year....

pasal apa...dari rumah pakwar singgah kat rumah maksu (adik ayah) di Alor Hijau Selinsing. Bagi ketupat sebagai buah tangan. Bila balik rumah, Tini my cousin (anak maksu) sms beli kat mana ketupat nak g cari sedap giler katanya....nak wat balik puchong agaknya...katanya kalu kak A tempah lagi dia nak jugak....

Adik-adik saya memang dah tau ketupat tu sedap sebab tu tempah agak banyak....walau pun tak boleh makan banyak kerana pulut kolestrol tinggi...tu untuk adik beradik dan sedara yang rapat bila berkunjung dapat la merasa ketupat sedap ni....

Thanks kat Pakwar dan keluarga kerana tolong tempah ketupat...jangan serik ya...nanti nak tempah lagi...

Thursday, September 24, 2009

Hari Raya Nan Indah

Di pagi hari raya selepas sembahyang raya..bersama kak ani dan Zamani (yg baru balik ambik kedoktoran)

Bah...ampunkan dosa mama selama ini...

Bergambar sebelum bertolak pulang ke KB


Bergambar kenangan bersama ibu dan anak perempuan....my hubby kata kalu ain nak tengok masa tua tengok mama dan nenek....



Bergambar kenangan sebahagian 3 anak, 3 menantu dan cucu-cucu mak




Hari Raya semua warga kota akan berangkat pulang ke kampung masing-masing. Di Malaysia hampir 5 juta kenderaan berada di jalanraya di serata semenanjung yang menuju ke pelbagai destinasi. Kami sekeluarga balik ke KB pada tengahari Raya pertama melalui jalan Cameron-Gua Musang. Perjalanan alhamdulillah semuanya selamat. Namun dihighway CH-GM ada runtuhan dan satu lorong saja yang dibuka untuk laluan. satu lorong lagi runtuhan agak teruk dan jauh ke bawah kelihatan deretan lori dan jentolak yang melakukan kerja-kerja membaiki runtuhan jalan. Perjalanan memang lancar walau pun banyak kenderaan yang sama seperti kami baru balik kampung.
Satu hari di hari raya...
ku lihat wajah suci ibu ku...
ku lihat wajah kasih ayah ku.... (kunjung ayah hari raya ke 3.....)
ku gembira.....











Sunday, September 20, 2009

Nostalgia malam raya

Dolu-dolu dua hari dalam setahun yang sangat ditunggu-tunggu dengan gembira, satu hari pertama nak buka sekolah dan keduanya adalah hari raya. kedua-dua malam nak buka sekolah dan hari raya hati pasti gembira riang, mata pun tak boleh lelap...asyik tengok dan cuba baju baru...

bila dah remaja..sehari sebelum raya hari yang paling sibuk...oleh sebab rumah kami lantainya papan...mencuci lantai adalah satu yang mesti...makcik-makcik sibuk buat ketupat...oleh sebab mak orang KB (orang bandar)...buat ketupat tak berapa pandai....so pergi kat dapur makcik..meleleh air liur bau ketupat yang di "arong"...walau pun hari-hari tersebut hidup dah mula sengsara kerana ayah dah mula tak balik asyik dok rumah bini muda...tapi kami tetap gembira....kita tak tau mak sengsara kerana dok kampung ayah beripar duai...tapi ayah tak ada...sedihnya..

bila mak dah balik KB semula kerana sudah berpisah dengan ayah...saya tak dapat ikut mak balik KB kerana ayah taknak terpengaruh saya dengan kehidupan bandar katanya...hati lagi sengsara...jiwa memberontak...setiap hari dok kat sekolah petang baru balik...menyampah tengok muka mak tiri...bila nak raya tak sabar nak balik rumah mak...

Kat KB malam raya memang meriah...tukar langsir baru, mak masak kuzi, buat sate ramai-ramai cucuk (7 beradik)...malam dah bakar hampir separuh...mak masak nasi impit....sampai pagi mak masak...kesian tengok tidur pun kat dapur....walau pun kami 7 beradik tapi perempuan 2 orang...adik syikin masih kecik lagi..jadi mak memang harapkan saya nak bantu masak dan kemas rumah...arwah moyang....becok mulutnya berleter kat kami tengah malam masih bising...tak reti nak tidur budak ni....satu lagi berebut stesyen tv..riuh rendah..macam ramai sangat adik beradik kami...

bila dah masuk universiti....sebelum balik kampung mesti shopping baju raya untuk adik-adik kat globe guna duit biasiswa (pinjaman bolehubah)...dulu duit loan walau pun sikit tapi sangat berharga boleh tampung belanja kat U dan hantar kat mak untuk belanja sekolah adik2. terima kasih kepada kerajaan dan MARA yang bantu orang miskin macam saya untuk berjaya dengan cemerlang....(hutang dah lama langsai dapat diskaun lagi). masa tu Balik kampung dengan bas yang diuruskan oleh anak2 kelate..meriah sangat....

Masa kat u mak dah mula ada kedai makan...nama kedai tu kelakar sangat "NORHAYATI NASI AYAM". Nasi Ayam memang speciality mak....bila kawan2 balik bercuti mereka mesti singgah kat kedai mak di parking depan Hankyu (masa tu), hari sabtu memang ramai...bila cuti saya mesti balik tolong mak kat kedai...kawan2 mesti menyakat sebab saya agak cubby...sinonim dengan nama kedai...

Kedai tu ada sentimental value...kat situ my hubby mula jatuh cinta kat saya....tapi bukan saya...kerana saya tak pernah perasan dia datang kat kedai....kerja saya kat kedai ialah sediakan pesanan, cuci pingan dan mop lantai sebab tak suka kedai kotor dan bersepah....ambil pesanan agak jarang kecuali kalu ramai sangat saya akan tolong...masa tu my hubby jaga projek bangunan sebelah kedai mak...kita ni kiranya bercinta lepas kahwin...memang romantik...

Bila dah kahwin...malam raya kena berada di kedua-dua rumah pasir pekan (rumah saya) dan pintu geng (rumah suami)..saya akan masak dulu kat rumah...bila dah siap cepat-cepat pergi ke rumah mak mertua...tolong mak mertua masak...bukan masak betul-betul tolong kacau-kacau je...sebab ipar ramai perempuan...kena jaga hati mak mertua dia pun macam mak kita juga...bila dah hampir tengah malam...kami akan usung anak-anak...balik rumah mak jika tahun tu pagi raya beraya di pasir pekan...sebaliknya jika beraya di pintu geng...tengah malam baru balik ke pintu geng....rumah dekat pun masalah jugak....

Malam ni malam raya...sunyi sangat...anak-anak tak merasa meriah malam raya dah dua tahun....mereka tak sabar nak balik KB nak main mercun....dan makan ketupat (si zammil asyik tanya ketupat)...kesian mak mesti sunyi kat rumah hanya dengan adik lelaki (mereka balik malam jumaat)...walau pun ada sepupu mak yang tolong kemas rumah...tentunya tak sama dengan adanya kami riuh rendah suara cucu dan anak-anak....tiga adik tak dapat balik raya pertama kerana kerja...Mak hari Raya kedua rumah kita akan riuh semula...tadi telefon mak masak apa pagi raya....dapur dah tak berasap sebab mata mak kabur....jadi mak tempah kuzi dari sedaranya....

malam ni kami kat perak...beraya kat rumah kakak ipar kerana mak mertua yang dah lumpuh di ambil tanggungjawab olehnya untuk menjaga...kesian kak ani dah tiga tahun tak dapat beraya kat KB...sayu lihat mak mertua..meleleh air matanya...pilu hatinya...Ya Allah ...orang yang sebaik mak mertua pun di uji..apalagi saya yang banyak dosa...

Allahuakbar....