Paparan

Search This Blog

Friday, September 25, 2009

Ketupat Warisan

Ni...la ketupat warisan jamin sedap...sanggup g ke Pasir Puteh ...
kalu tak caya...cuba la pasti nak selalu...
saya suka ketupat sambal daging...my hubby kacang ...zammil ketupat manis kosong...
hari ni masih tahan simpan kat peti sejuk ...bila nak makan kukus semula...masih rasa sedap...

Hari raya tanpa ketupat memang tak sempurna bagi oghe melayu kelate. Ingat je dolu-dolu arwah mok domoh nenek sepupu yang dok sebelah rumah kat pasir pekan, setiap kali dia buat ketupat mesti panggil "mek ti oii...maghilah belajar wat ketupat ni...de aku tak dok tok gheti la nak buat...." setiap kali tu saya akan naik dan belajar membungkus dua tiga biji...pulas punya pulas..beras keluar jugak...budak yati yang umur 7 tahun masa tu memang tak tau apa2 (masa tu dok dgn moyang sekolah kat pasir pekan, tapi darjah 2 balik dok dgn mak semula kat bukit bidang pasir puteh... kampung ayah).

Betul cakap mok domoh...sekarang nak makan ketupat yang sedap macam arwah buat kena g tempah kat pasir puteh..nasib ada pakwar yang tolong perkenalkan ketupat ni masa kat IAB...rasanya bussiness keep going on for the next coming year....

pasal apa...dari rumah pakwar singgah kat rumah maksu (adik ayah) di Alor Hijau Selinsing. Bagi ketupat sebagai buah tangan. Bila balik rumah, Tini my cousin (anak maksu) sms beli kat mana ketupat nak g cari sedap giler katanya....nak wat balik puchong agaknya...katanya kalu kak A tempah lagi dia nak jugak....

Adik-adik saya memang dah tau ketupat tu sedap sebab tu tempah agak banyak....walau pun tak boleh makan banyak kerana pulut kolestrol tinggi...tu untuk adik beradik dan sedara yang rapat bila berkunjung dapat la merasa ketupat sedap ni....

Thanks kat Pakwar dan keluarga kerana tolong tempah ketupat...jangan serik ya...nanti nak tempah lagi...

1 comment:

  1. Ketupat bila digoreng tanpa kulitnya lagi enak dan menyelerakan. Cubalah!

    ReplyDelete

Kongsi minda anda