Paparan

Search This Blog

Saturday, December 17, 2011

OMBAK RINDU

Hari ini balik agak awal, lepas solat maghrib terus jalan laju menuju alamanda yang hanya lebih kurang lima minit berjalan kaki (agaknya kot tak pernah kira). Sengaja tak bawa kereta hari ini. Sekarang musim anak cuti ada la driver....berangan jadi mem... bila ain dah masuk kolej yang akan bermula minggu hadapan, hmmmm merasa la terkial-kial cari parking.

Tiket ain dah beli beberapa hari yang lalu bila dia datang jemput balik kerja. Kami bertiga..sengaja pilih waktu tayangan dah ke hujung tak nak bersesak. Dengar cerita...publisiti memang hebat. Masuk lobi TGV..poster pelakon utama dipaparkan..ada yang berkesempatan ambil gambar dengan hero filem...cantik maya pakai tudung...

Memang betul apa yang dikhabarkan...hari ini sesiapa pun boleh datang dengan gembira bersama keluarga untuk melihat filem yang mereka suka. Zaman panggung wayang tempat imej yang tidak baik sudah dibersihkan oleh ibu bapa dan anak-anak yang datang untuk sama-sama berhibur. Ada juga nenek bertongkat dengan anak dara mereka. Golongan wanita yang sebaya saya juga ramai datang dengan rakan-rakan sekerja mereka, dan tidak kurang juga remaja ...dan pasangan. Sekarang jika ada pengunjung berbaju kurung bukan lagi sesuatu yang luar biasa.

Ombak rindu memang melekat di jiwa, di mata, di hati....dan meruntun perasaan. Gandingan Maya dan Aaron memang menjadi dan sangat berkesan di hati penonton. Lisa dengan watak ego, angkuh dan kasar juga harus dipuji, di samping pelakon pembantu yang lain juga berjaya menjiwai watak dengan baik.

Melihat fenomena kejayaan filem hari ini, membuka minda bahawa industri kreatif seni perfileman, teknologi perfileman, grafik, rekaan fesyen, penulisan atau seni kreatif juga semakin berkembang. Kejayaan pengarah menggarap cerita, ketelitian penyuntingan, pemilihan setting yang cantik, menarik dan sesuai dengan jalan cerita di sokong dengan kreativiti pelakon yang menjayakan watak menjadikan sesebuah filem itu berjaya dan dapat menarik minat penonton. Saya percaya pasti ada yang ingin ulang tonton filem ini, jika tidak ke panggung mungkin langgan Astro first.

Penghasilan filem banyak mencipta ruang dan peluang kerjaya di masa hadapan. Tidak perlu ke luar negara untuk mendapat setting yang cantik dan menarik. Filem juga boleh mempromosi industri pelancongan negara seperti yang dilakukan oleh Korea. Filem ini berjaya mencari tempat yang cantik dan saya fikir ..ladang cameron akan ramai dikunjungi selepas ini...dan ke Langkawi untuk mencari di mana rumah atau resort tersebut....atau ke bendang padi yang dikelilingi bukit....sangat perfect..sama seperti buku novel tersebut yang sudah diulang cetak. Universiti juga boleh menjadikan filem sebagai bahan pembelajaran pelajar untuk dibuat kajian bagi mencipta teknologi perfileman yang lebih baik. Pelajar mungkin boleh mejadi pelatih kepada mana-mana produser untuk melahirkan projek pelengkap kursus mereka dalam semua industri yang berkaitan perfileman.

Penulisan kreatif juga boleh berkembang satu hari nanti. Guru BM dan Sastera boleh menghidupkan pembelajaran murid dengan memulakan penulisan jurnal sebagai projek PBS murid. Mata pelajaran sastera harus dihidupkan dan diajar mengenai penulisan kreatif ini. Anak-anak hari ini amat mengagumi penulis novel remaja. Jika sekolah dapat menarik murid untuk membaca dan menulis dengan gaya bahasa yang betul kita akan melahirkan lebih ramai ahli sastera dan penulis yang baik. Begitu juga bidang seni kreatif dan reka cipta yang lain seperti muzik, pereka fesyen, pereka grafik, teknologi berasaskan pengkomputeran, teknologi komunikasi, pereka bentuk model kereta, rumah, hiasan dalam dan lain-lain lagi seharusnya di beri tumpuan kerana industri kreatif ini yang semakin berkembang dan kekal berdaya saing di pasaran antarabangsa. Pasaran indsutri kreatif semakin berkembang dan nilai jualan tahunan juga melonjak tinggi. Begitu juga dengan kelas fotografi yang mengajar murid membuat filem pendek...pasti banyak yang boleh dipelajari oleh murid....dan menyeronokkan..

Jika anak-anak kita memasuki bidang industri kreatif ini, mereka tidak perlu bekerja dengan orang lain tetapi mencipta kerja dan memberi peluang kerja. Berhubungan itu, Pendidikan Asas Vokasional dan Kolej Vokasional harus dikembangkan dan ditawarkan oleh bukan hanya kerajaan tetapi juga sektor swasta secara meluas. Promosilah vokasional sebagai satu lagi aliran pembelajaran yang menjadi pilihan 70% daripada murid sekolah dan pelajar menceburinya, demi untuk membawa negara sebagai negara maju berpandapatan tinggi.

"murid yang cerdik akan melahirkan lebih ramai pekerja dan jawatan, tetapi murid yang pandai hanya mencipta satu kerja dan satu jawatan sahaja" petikan kata-kata Pengarah BPTV...


No comments:

Post a Comment

Kongsi minda anda