Paparan

Search This Blog

Sunday, June 12, 2011

Gelombang Merah Warriors..

Tahniah kepada Datuk Anuar Musa yang telah berusaha meningkatkan kembali kegemilangan bola sepak tanahair khususnya negeri serambi mekah, Kelantan. Aura merah dengan nama yang komersial dan memberangsangkan The Red Warrior, telah menjadikan pasukan Kelantan satu fenomena apabila berlaku satu-satu perlawanan.

Kegirangan anak lelaki ku Zammil dan Muaz bersama dengan pakcik serta rakan-rakannya sewaktu bertolak ke stadium petang semalam dikongsi bersama lebih puluhan ribu penyokong pasukan Red Warriors yang turun bersemangan turun dari Kelantan dan seluruh pelusuk tanah air. Warna merah yang memenuhi hampir 3/4 daripada stadium dan gema semangat juang penyokong Red Warriors menggambarkan semangat kesukanan bolasepak yang tinggi dalam darah anak-anak Kelantan. Semangat ini lahir dari rasa kepunyaan (self of belonging) dan cintakan tanahair negari Kelantan yang ditonjolkan salah satunya melalui bolasepak.

Pasukan Red Warriors seharusnya menyuntik semangat puluhan ribu sokongan anak kelantan ini ke dalam permainan yang perlu ditonjolkan malam tadi. Namun sayang mungkin ketangkasan dan semangat juang pasukan gawang lebih kuat menyebabkan piala yang diharap dijulang dan diarak pulang ke negeri Kijang ini hanya akan singgah di Terengganu terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, sayang sekali setiap kali perlawanan berlangsung ada di antara penyokong yang tidak dapat atau sengaja tidak menunaikan solat dari asar, maghrib dan hingga ke isyak. Saya percaya jika semua penyokong Red Warriors menunaikan solat berjemaah di perkarangan stadium Bukit Jalil setiap kali perlawanan ianya akan menjadi satu lagi fenomena yang cukup menarik setiap kali berlaku perlawanan bola sepak. Mudah-mudahan ada yang melihat perkara ini secara serius dan memulakan dalam perlawanan bola sepak akan datang...insya Allah...

Hidup Red Warriors...

No comments:

Post a Comment

Kongsi minda anda